Бронзов бюст на Джоко Росич или плоча в негова памет ще бъдат поставени на пазара в „Ситняково”.

Приятелите на големия актьор, които прекарваха всяка събота и неделя с него в прословутото кафене „При Илко” започват инициатива за набиране на средства.

Навръх националния празник Трети март от 14 часа те ще поставят в заведението запечатана кутия. Всеки може да покаже съпричастност, като сложи в нея колкото може”, обяви пред в. „Монитор” съдържателят на заведението Илия Илиев – близък приятел на Джоко от трийсет години насам. „Искаме паметникът на Джоко да бъде изграден с помощта на хората, които го обичаха, а не от някакви новобогаташи, които искат да си правят реклама на негов гръб”, допълни той.

Ресторантьорът опроверга и публикации във вчерашната преса, че Джоковите авери станали инициатори на подписка за преименуване на пазара „Ситняково”. „В това няма нищо вярно! Безумно е пазар да бъде кръстен на името на актьор! Това би било подигравка с Джоко”, отсече Илко. Писателят Йордан Василев и скулпторът Валентин Старчев, които бяха неизменни лица от приятелския кръг на покойния актьор, също не бяха чували за подобна акция.

„В понеделник ще направим първата крачка. Първо с приятелите ни от дружество „Традиция” ще поднесем венци на Цар Освободител и на Паметника на опълченеца, а след това ще отидем в кафенето, където ще сложим кутията. Който иска, да дойде”, оповести Илко.