Денят е като всеки друг в горещия август на 1963 година. Сънливото градче Грандвил предлага малко вълнения за трима тийнейджъри с авантюристичен дух и много свободно време.

С изключение на плакатите. Те са се появили внезапно по улиците, a за Дуайт, Ръсти и Слим посланието им е наистина привлекателно – пристигнало е удивително вампирско представление. Не че ще е лесно да го посетят: шоуто е само за пълнолетни. Освен това започва в полунощ, далеч след вечерния им час, пък и нямат пари за билети. Ала пред тях е целият ден и те са решени на всичко, за да зърнат ослепителната Валерия, рекламирана като единствения известен вампир в плен... Какво толкова би могло да се обърка?

„Пътуващо представление с вампир“ е колкото увлекателен роман за съзряването, толкова и шокираща приказка за възрастни, която съблазнява с обаятелния авторов почерк и с чудесно разгърнатия сюжет. Американецът Ричард Леймън (1947-2001) е знаменито име в света на жанровата проза – едновременно шокиращ, неустоим и лишен от досадни или банални табута, той не се спира пред никакви прегради в желанието си да провокира и най-съкровените тайни, фетиши и пороци на всеки, дръзнал да отвори някоя от книгите му.



Специализираното сп. „Horrorstruck“ изключително точно описва похватите и техниките на писане на Леймън, определяйки го като разказвач с „прям стил и точен усет за създаване на въздействащи образи, които само с няколко изречения обрисува като пълнокръвни хора, после ги поставя във възможно най-опасни ситуации, каращи читателите толкова бързо да обръщат страниците, че да ги подпалват.“



Леймън е познат в България с още няколко произведения, сред които са романите „Лаведа“ и „В тъмните гори“, а „Пътуващо представление с вампир“ с право е смятан за една от най-забележителните му творби и му носи, макар и посмъртно, престижната литературна награда „Брам Стокър“.

***

„Ако сте в настроение за лудешко и страховито приключение, Ричард Леймън ще ви отведе по тъмни кътчета, които няма да забравите лесно.“
Чарлз де Линт