Майкъл Дъглас беше удостоен с още една престижна награда, този път не за актьорската си кариера.

Носителят на Оскар получи наградата за мир на УНИЦЕФ заради работата си за освобождаването на света от ядрено оръжие - кауза, която по думите му, не е "сърцераздирателна" за популярните хора и техните почитатели.

Актьорът е посланик на мира на ООН от 1998 г., а започва да се интересува от ядрените въпроси през 1979, след като снима филма "Китайски синдром".

"Преди много, много години направих един филм, наречен "Китайски синдром", за една АЕЦ, която се срива. Това ме осветли донякъде какво се случва. Посетих и Чернобил, баща ми е от Беларус. Ето така започнах да се занимавам с това. Станах посланик на мира на ООН", каза Майкъл Дъглас преди да получи хуманитарната награда за мир Дани Кей.

Това е второто отличие за 69-годишния актьор тази седмица, след като получи Златен глобус в неделя за ролята си на богатия пианист Либерачи във филма "Зад свещника". Дъглас получава Оскар през 1988 г. за образа си на Гордън Геко в "Уолстрийт".

Признанието за неговата работа и актьорска кариера идва след успешно лечение на рак в четвърти стадий, заради който снимките на биографичния филм за Либерачи бяха временно спрени.

Преди време той взе решение да работи с ООН за премахването на ядрените оръжия, пише БГНЕС.