Шая Лебьоф обяви, че се отказва от публичния живот заради скандалите за плагиатство около него.

Актьорът стори това чрез "Туитър". "Реших да се откажа от публичния живот, след като станах жертва на злонамерени нападки и с цел запазване на творческата си репутация. Благодаря на всички, които ме подкрепят", написа Лебьоф.

Какво точно има предвид под "публичен живот" Лебьоф, не е много ясно. Вероятно просто ще се въздържа да ходи по ВИП купони, да се появява в модни заведения и да пише в социалните мрежи. И, разбира се, вероятно това ще е временно, пише БГНЕС.

Лебьоф бе уличен в плагиатство след излизането на късометражния филм "НowardCantour.com" - негов режисьорски дебют. Сюжетът е изкопиран почти едно към едно от графичната новела на Даниел Клоуз "Джъстин М. Дамиано". Използвани са дори цитати от произведението на Клоуз, без обаче името му да присъства в заглавни надписи.

След като беше разкрит, Лебьоф се извини чрез "Туитър" - но така, че още повече се посрами. "Преосмислянето на чужди идеи не е плагиатство", написа нагло актьорът. И това не бе всичко, защото скандалът още не беше приключил.

Впоследствие наблюдателни юзъри забелязаха, че в серията извинителни туитове на Лебьоф присъстват изплагиатствани чужди мисли - на голфъра Тайгър Уудс и от мемоарите на бившия министър на отбраната Робърт Макнамара.