Седемкратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер се подобрява и вече няма пряка опасност за живота му, гласят последните новини.

Според лекарите от болницата в Гренобъл, той вече е вън от опасност.

За първи път от деня на фаталния инцидент, докторите от болницата си позволиха да дадат надежда на семейството на Шумахер, пише hotarena.net. Според тях шампионът е стабилизиран и вече е вън от пряка опасност да изгуби живота си.

Специалистите констатирали подобрение на общото състояние на пациента. „Вече нищо не застрашава живота на пациента“, заяви пред пресата професор Жан Франсоа Пайен, съобщава delo.ua, позовавайки се на информация от агенция Viva.

Въпреки подобрението лекарите не бързат да вадят Шумахер от изкуствената кома и той ще продължи да бъде в реанимация. Последствията след травмата на главата все още са непредвидими и за Шумахер все още има риск да остане парализиран или да загуби гласа си.

Михаел пострада при ски инцидент на 29 декември миналата година. Шампионът преживя травма на главата и на два пъти бе на крачка от смъртта. Доскоро лекарите не бяха сигурни, че ще успеят въобще да го спасят, но Шумахер преживя и двете критични операции. Засега не е ясно дали ще се възстанови напълно, тъй като травмата на главата му е много сериозна и може да причини сериозни усложнения, твърдят запознати.



Междувременно полицията даде обяснение за инцидента с Шумахер. Той е излязъл едва осем метра извън пистата, когато камък го препънал и довел до тежкото падане. Целият инцидент с падането на Шуми е заснет от камера "GoPro", монтирана на каската му. Качеството на клипа е отлично, съобщиха от полицията на пресконференция. Първоначално семейството на Шумахер не е предоставило записа на полицаите, но от няколко дни той е при тях и е разследван. Различни бяха отговорите на полицаите на въпроса за това колко бързо се е движел Шумахер преди да падне. Първоначално те казаха, че скоростта на каране е била ниска, а след това се поправиха, че Шумахер е карал "като опитен и добър скиор на труден терен".

"Шумахер очевидно е много добър скиор. В един момент, ските му докосват камък и той губи баланс, за да падне напред с глава право върху камък, който се намира на около три и половина метра по-надолу. Трудно е да бъде определена скоростта. Хората, които са замесени в разследването биха могли да дадат повече яснота за това как се изчислява в километри колко бързо се движи господин Шумахер", коментира по време на пресконференцията прокурор Патрик Куинси, който ръководи разследването на инцидента с бившия пилот.

*Фенове на Ферари пред болницата в Гренобъл, навръх рождения ден на пилота

Той коментира, че разследването продължава и може да отнеме "до няколко седмици". Също така Куинси отказа да посочи причина за падането. Според него ските и автоматите, които Шуми взел под наем в курорта Марибел, са били в абсолютно изрядно състояние, а състоянието на пистите и маркировката по тях също не може да се определи като основен виновник за инцидента.

На пресконференцията присъстваха главният разследващ Паскал Клейс, следователят Беноа Винеман, Патрик Куинси от прокуратурата в Албервил, представителят на жандармерията Паскал Франке, шефът на планинската спасителна служба Стефан Бозон и следователят от жандарменията в Мерибел Франк Мартнинол, пише