Смятате ли, че параноята е модерно заболяване?

В продължение на няколко милиона години човек е бил или „конструктивен параноик“... или мъртъв. Друг провокативен въпрос: можем ли да приемем, че диабетът е едно от проклятията на века? По-скоро да, ала ако сред нашите далечни прародители не е имало потенциални диабетици, сигурно днес нямаше да сме живи...

Можем ли също така да приемем, че примитивните племена са разменяли храни и предмети, което пък е довело до възникването на пазарите и търговията? На този въпрос хора като Адам Смит биха отговорили утвърдително. Според последните разкрития на антропологията обаче предците ни са си поднасяли дарове, без да искат веднага нещо в замяна; получателят е поемал моралното задължение да отвърне с подобен дар някъде в неопределеното бъдеще.



Това са само част от акцентите на обогатяващата и проникновена книга „Светът преди вчера” (с подзаглавие „Какво можем да научим от традиционните общества?”), дело на ненадминатия Джаред Даймънд. Авторът ни предлага могъщ комплект от знания, изводи и анализи, свързани с традиционните общества и с техните практики, обичаи, дори мъдрост, които биха могли да са полезни за съвременната и (уж) независимо напреднала цивилизация. Посланието е категорично: за да успеем в бъдеще, трябва да надзърнем в миналото.



Самият Даймънд е световноизвестен антрополог, еволюционен биолог и писател. У нас е познат с бестселърите „Пушки, вируси и стомана” и „Колапсът”, а „Светът преди вчера” е най-новото му пътешествие в света на човешкото минало. Този път Даймънд се спира на теми, които ни помагат да разберем някои практически моменти в модерния живот. Дали например бебето трябва да спи в креватче или на леглото при майка си? Как поемаме рискове и защо някои хора стават бъбриви? Как възниква примитивната политика? Как възниква примитивната държава? Как знанието на чужди езици помага да избегнем болестта на Алцхаймер?



„Светът преди вчера” е адекватният отговор на всички тези, но и на много други въпроси, а като допълнение към брилянтното изложение на Даймънд читателите могат да се насладят и на прекрасен илюстративен материал (както цветен, така и черно-бял), поместен в изданието.