Вещи лица бавят експеризата на изгорялата кола на тв водещата Генка Шикерова.

Вече повече от два месеца специалистите не могат да направят комплексна пожарно-техническа и химическа експертиза, която да каже с какво вещество е запален автомобилът. Заради забавянето на документа от Софийската районна прокуратура (СРП) ще поискат удължаване на срока за разследване с още 2 месеца.

Обвинителите изчакват единствено експертизата, за да окомплектоват делото. След като това стане, досъдебното производство най-вероятно ще бъде спряно заради неустановяване на извършителя.

"Чакаме само експертизата, пишем напомнителни писма на вещите лица, но явно и те са заети. Може да са в болнични или да имат други задачи", обясни говорителят на СРП Петър Белчев, пише "България Днес".

По думите му подобни документи обикновено ставали за около месец-два.

Делото се води за палеж срещу неизвестно лице. Обвинителите са с вързани ръце, защото нямат никакви доказателства срещу подпалвача. Предполага се, че той ще се измъкне, защото нито камери са го заснели, нито свидетели са го видели.

Инцидентът стана на 16 септември вечерта пред дома на Шикерова в столичния кв. "Гео Милев". Около 20,30 ч. неизвестен бандит драснал клечката на колата на водещата "Пежо 308". Огънят изпепелил изцяло предната част и купето. В гасенето на пожара се включили и съседи от кооперацията на популярната журналистка. Част от тях видели пламъците едва когато една от гумите гръмнала. Никой от съкооператорите не е споделил на разследващите да е видял подпалвача.

Ченгетата иззели записи от близкото китайско посолство, а по-късно намерили още кадри от друг обект. За радост на бандита видеата няма да го разкрият, защото са с много лошо качество. Заради ниската резолюция на кадрите се виждал само размазан силует. "Толкова са зле, че не можем да го различим човек ли е, маймуна ли е", оплакаха се криминалисти. Засега единствената възможност бандитът да попадне зад решетките е, ако някой го издаде.

Експертизата също няма да помогне на разследващите за разкриване на виновника, защото тя може да потвърди само какво е използваното при палежа вещество. От данните от огледа се предполага, че това е бензин. Той бил изсипан така, че да стигне до двигателя. На мястото на палежа бил открит обгорял етикет от шишенце с калиев перманганат.

Специалистите са категорични, че огънят и гасенето унищожават всички доказателства. Те смятат, че палежът е дело на опитен и дързък пироман, който не се е посвенил да драсне клечката на метри от Първо РПУ.

Ако не изскочи някое доказателство, делото ще бъде спряно. То ще може да се възобнови във всеки един момент, ако се появят нови улики срещу тайнствения подпалвач. Ако в следващите 10 г. няма напредък, производството ще трябва да бъде прекратено по давност без виновникът да си понесе отговорността, коментираха юристи.

"Не ми се коментира тази тема", отсече водещата от Би Ти Ви Генка Шикерова. Тя отказа да каже дали прокурорите са й съобщили подробности от разследването, или по-скоро това, че най-вероятно то ще бъде спряно. Лицето на сутрешния блок не пожела да поясни дали возилото й е застраховано или каквито и да било други подробности. Нейни колеги бяха малко по-словоохотливи. Те разкриха, че водещата си е купила автомобила на лизинг няколко месеца преди атентата. Към него вървяла и стандартна застраховка „Каско". За зла беда тя не покривала щети от умишлен палеж. Така тв водещата е принудена да изплати на фирмата и останалите хиляди левове, макар колата й да е неизползваема.

Коментар по темата отказаха и пиарите на телевизията. Те обясниха, че лично са спрели всякакви изяви на Шикерова по темата. Заедно преценили така, защото водещата не се чувствала комфортно от случилото се, още повече че то стана почти на старта, когато тя и колегата й Константин Караджов смениха уволнените Ани Цолова и Виктор Николаев.