Уди Алън спря прожекциите на новия си филм Blue Jasmine в Индия, тъй като е против задължителното показване на предупреждения срещу тютюнопушенето по време на сцените с пушене, съобщават местните медии.

Индийският дистрибутор на лентата PVR Pictures съобщи, че режисьорът счел писмените предупреждения, които трябвало да се появяват на екран по време на сцените с пушене, като неприемливи, съобщава Дау Джоунс Нюзуайърс.

Правилата в Индия за показване на предупреждения срещу тютюнопушенето във филмите са част от стремежа на правителството да намали пушенето. Около 1,5 милиона души могат да умрат всяка година от пушене в Индия до 2020 г., показва доклад на International Tobacco Control Project.

Филмът с участието на Кейт Бланшет като богата вдовица, която преживява тежки моменти, след като съпругът й е арестуван за измама, трябваше да бъде представен в Индия миналия уикенд. Критиците смятат, че Бланшет може да спечели Оскар за ролята си във филма и са категорични, че това е най-добрата лента на Уди Алън в последните години.

В нея има две сцени с пушене, изискващи предупреждения за опасността от тютюнопушенето. Индия забрани и пушенето на обществени места, но забраната често не се спазва, пише БГНЕС.