Фолк фурията Азис дължи рекордните 800 хиляди лева на НАП.

Любимецът на чалга поколението е сред рекордьорите борчлии в списъците на приходната агенция, разкри човек от ръководството, съобщава ''Всеки ден''.

Въпреки че Азис е плащал данъци всяка година, той не се е регистрирал по ДДС като лице, извършващо независима икономическа дейност като тв водещ. Регистрацията по ДДС е задължителна при надвишаване на доход от 50 000 лв.

Проверката установи, че 35-годишният Васил Троянов Боянов е натрупал точно 571 хил. лева задължения, но без лихвите, които набъбват вече шест години до сумата от 800 бона, които има да дава като физическо лице. Огромният дълг е натрупан от непокрити плащания към НАП, които са утежнени с лихви. Данъчни инспектори обясниха, че става дума за огромни хонорари от ТВ2, където от октомври 2007 г. певецът водеше „Вечерното шоу на Азис". Гримираният дангалак прибирал по 5 хиляди лева за всяко предаване, но „забравил" да ги декларира пред Националната агенция за приходите.

Информацията сочи, че банковата сметка на изрусения ром, роден в Сливен, но израснал в Костинброд, набъбнала с 2 млн. лева в края на телевизионната авантюра в отдавна фалиралата ТВ2. Гласовитата Василка в момента няма участие във фирми, показа още проверката. Двете дружества, в които е бил управител - „Оникс Плюс" ООД и „Антидот продакшън" ЕООД, той зарязал последователно. Първата напуснал през март 2011 г., а втората - в началото на 2012 година.

Източници твърдят, че за да не се стигне до конфискация на имуществото му, костинбродският трубадур спешно прехвърлял апартаменти и коли на свои близки приятели. Така се надявал хиените от данъчното да не могат да ги секвестират, за да покрият борча.

Заигравката на Азис с НАП обаче може да му коства сериозни главоболия. Наказателният кодекс казва, че когато данъчните задължения са в особено големи размери, т.е. над 12 хиляди лева, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество. Сагата ще приключи съвсем скоро. Ако до Нова година Азис все още вее телеса по медиите, значи се е издължил и е с 800 бона по-беден, коментираха експертите от НАП.

Подобни проблеми преди години имаха Васил Найденов и Лили Иванова. През 2010 г. стана ясно, че певците дължат рекордни суми на НАП. Тогава шефът на приходната агенция Красимир Стефанов огласи списък на десетки шоу звезди, които са пропуснали да си платят данъците. Суми не бяха оповестени, но според мълвата Васко Кеца дължал около 140 000 лева, а Лили Иванова - над 180 бона. Бясна, Лили заплаши, че ще се оплаче на Бойко Борисов. Тогавашният премиер отказа да се намеси и призова всеки да е изряден с плащането на данъците си.

И Васил Найденов, и Лили сключиха споразумения с НАП и в рамките на около година изчистиха дължимото. Кеца хвърли вината на счетоводителката си и я уволни. От този момент нататък той издава фактура за всеки свой ангажимент. Същото прави и Лили.