Харисън Форд ще получи награда за цялостно творчество на кинофестивала в Цюрих.

Актьорът ще бъде почетен за изключително успешната си кариера в Холивуд на ежегодната филмова гала в Швейцария на 4 октомври.

"Харисън Форд има една от най-забележителните кариери в киното, помогна за успеха на две от най-великите поредици в киното, като придаде живот на култови роли, които станаха точно толкова известни, колкото самите филми", заявиха директорите на фестивала Карл Споери и Надя Шилдкнехт.

"Малко актьори са постигали водеща мъжка роля, каквато Харисън Форд въплъщаваше през цялата си кариера и продължава да показва във всеки нов проект", допълниха те. В рамките на фестивала ще бъде организирана специална прожекция на първата част от поредицата "Индиана Джоунс" "Похитителите на изчезналия кивот".

71-годишният актьор участва в новия фентъзи филм "Играта на Ендър", а за последно го видяхме в приетата благосклонно от критиката лента "42". Форд участва и в третата част на "Непобедимите" и ще се превъплъти отново в образа на Хан Соло в "Междузвездни войни, Епизод VII", който ще бъде режисиран от Джей Джей Ейбръмс, пише БГНЕС,