Националната инициатива „Пазител на традициите” отново има своя символ.

По-малко от месец, след като двуметровата лъжица бе открадната от събитие в Боровец, статуята, която символизира благополучието и традициите бе възстановена, за да може всеки българин да се докосне до нея.

Новата лъжица е създадена от майстор Мариета Недкова, носител на приза „Пазител на традициите”2011 в категория „Занаяти”, за да докаже, че материалното може и да се изгуби, но духът и вярата в традициите на България не могат да бъдат отнети.

Статуята е копие на малките статуетки, които се връчват на призьорите от кампанията всяка година. Дизайнът и изработката им са дело на дърворезбаря Михаил Маранов. Новата лъжица е 10 пъти по-голяма от тях и е висока 175 см. Изработена е с техниката „папие маше” и направи своя дебют по време на Международния ден на младежта, в който се включи и Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7.

„Човек може да открадне предмет, но никога не може да открадне това, което носим в себе си. Ние продължаваме, защото мисията и каузата, за която работим, са мисия и кауза на всеки българин”, каза майстор Недкова.

Тя е изработила за кампанията и оригиналната кожена книга, в която всеки може да остави посланието си към поколенията и която пътува с екипа на инициативата на всяко събитие, свързано със занаятите и традициите.

Вече върви и гласуването за номинираните за наградите през 2013 г. на сайта на инициативата. Всеки може да гласува за своите фаворити в отделните категории, които са 7 - Занаяти”, „Изобразително изкуство”, „Фолклор”, „Кулинария”, „Личност на годината”, „Организация на годината” и „Селище-пазител на традициите”.

Редица прочути българи са сред номинираните в отделните категории тази година, и сред предложенията личат имената на Янка Рупкина, Иван Дяков, ръководителят на ансамбъл „Българе” Христо Димитров, както и един от най-прочутите нестинари – Михаил Георгиев, който направи преди години спектакъла „Огния” и много други, отдали таланта и работата си на съхраняването и популяризирането на българските традиции.