-Г-н Трифонов, какво мислите за протестите по улиците на София? През 1996 година вие направихте албум с революционни песни, който бе като манифест на вълненията от зимата на 1997 година, които свалиха Виденов.

- Първо искам да кажа, че това, което правим, е отборна игра и това, което се случи тогава, бе позиция на всичките ми колеги, абсолютно всички, и аз съм бил част заедно с Евгени Димитров и другите колеги, всичките, които днес са телевизионни водещи.

Всички бяхме в това настроение, в това състояние на революционност, а иначе по отношение на протестите не забравяй, че аз съм бил и част от протестите през 1990 година - студентските стачки. Винаги съм бил с огромно желание да участвам, вътрешно, така ме напира отвътре, не мога да се спра и участвам.

- Предаването ви не е спирало да бъде опозиционно независимо каква власт има.

- Радвам се, че го мислиш, защото е така. Наистина ние винаги се чувстваме като опозиция на властта, но по отношение на сегашните протести смятам, че са неправилно адресирани.

- Неправилно адресирани?

- Да, мисля, че адресат на протестите трябва да е парламентът, защото България е парламентарна държава. Протестите трябва да бъдат насочени към смяна на Изборния закон и евентуално, ако се налага, и на конституцията. Но основно на Изборния закон, тъй като тази форма, в която пълним съдържание, видимо е грешна и това го показват и социологическите проучвания. Окей, сваляме това правителство. Тук държа да вметна, че аз съм по-скоро доста десен по убеждения.

Но какво показва социологията - че идват отново БСП, ДПС и ГЕРБ. Как ще изглежда парламентът, ако са пак БСП, ДПС и ГЕРБ? Най-вероятно няма да искат да направят конфигурация с ГЕРБ и ДПС и БСП ще се разберат и ще е пак същото. И това ще се случи буквално след два-три месеца. Тогава пак ли ще има протести срещу правителството, за да се повтори отново същото ли?

В предаването, което имам честта да водя, много ясно казвам моята позиция каква е. Аз подкрепям протестите, но основното нещо, което ме вълнува, е смяната на изборното законодателство. Аз съм привърженик на мажоритарния избор, защото трябва да знаеш кого избираш. Привърженик съм на мажоритарен избор и по отношение на съдебна власт и полицейски началници, привърженик съм на намаляване броя на депутатите, на намаляване на субсидиите, на мандатност, за да може да не стават професионални депутати, а да има възможност да се сменят, въобще всичко това го казвам ясно в едни седем точки.

Това, което много ме впечатли снощи от разговора с теб, е това гениално прозрение, което въпреки огромното ми любопитство към историята ми дойде като шок - твоят пример за доктрината "Джулиани". Защото аз много се вълнувах от Рудолф Джулиани и начина, по който той от прокурор стана кмет на града, и най-вече поведението му по време на атаките срещу Световния търговски център. Но всъщност бях забравил, че той е предприел такава сериозна атака срещу престъпността.

Прозвуча ми страхотно с доктрината "Джулиани". Да се бориш срещу дребната престъпност, и така намаляваш и големите престъпления

Ето разни такива прости неща, които трябва да бъдат предприети.

Сега ще падне това правителство, ще дойде друго, което какво ще промени? Ще промени, ако променим формата. Нали ясно се изразявам?

- Ясно се изразявате. Знаете, че ние в "24 часа" каквото сме могли, сме направили за мажоритарната система.

- Да, Валери Найденов е един от основните, как да кажа, стълбове в борбата за мажоритарна система. Аз не съм говорил с него, това си е наше разбиране от години.

Ние се опитахме да направим референдум, внесохме 70 000 подписа в президентството, още повече по време на тройната коалиция. Тези подписи изчезнаха и бяха загубени. Ние искахме да имаме такъв референдум и това да бъде първият референдум за мажоритарно избиране на депутати.

- Да. Но част от протестиращите, поне техните говорители, казват, че всички, които искат промяна на избирателната система, всъщност саботират смисъла на протеста, който иска незабавна оставка на правителството на Орешарски.

- И затова аз не съм на площада. Защото не искам да изглежда, че моето разбиране е това, което обясних току що. Аз съм съгласен. Изборът на Пеевски, всички тези назначения, областните управители - това е голяма издънка и правителството трябва да си понесе последствията, но ако веднага не се промени изборното законодателство, ще се репродуцира това правителство. Веднага. Ако има мажоритарен избор, щеше да е много по-добре, защото тези хора ще са отговорни с лицата си, с физиономиите си, с личностите си пред избирателя.

Те ще са доста внимаващ балансьор на това, което става.

Щяха да бъдат естествен контрольор на правителството и на тези, които са избрани да представляват хората вътре в парламента. Нямаше да има такива преки, директни съмнения за вече популярната дума олигархична структура на управление, защото щеше да има много хора, избрани персонално, които да са естествен балансьор на това, което става.

- Вие познавате ли някой олигарх?

- Това е руска дума, която аз не мога да разбера напълно. Познавам много едри бизнесмени и това е логично, защото държавата е малка. Нормално е да приемем, че олигарх е личност, която използва бизнеса и влиянието си в политиката, за да влияе. И навсякъде по света е така. Всеки един голям бизнес би искал да има политическо представителство и влияние. Това е естествено и се нарича лобизъм, но в България така не бе приет закон за лобизма. Олигархична ли е PHILIPS в Холандия, която си има собствена партия? PHILIPS олигарси ли са? Границата между бизнеса и политиката е много тънка. Тя е свързана с нещо, което тук липсва, и затова говорим за олигарси. Няма морал.

Ако има морал, тогава няма да говорим за олигарси, ще говорим за богати българи, които са в основата на просперитета на държавата. Градчетата, които се надигат в Априлското въстание - Копривщица и Панагюрище, са "олигархични", защото там има голямо производство на платове.

Султанът въвежда по-добри мита, за да купуват платове от Англия и от Франция, и тогава рязко градчетата се надигат и местните олигарси започват да спонсорират по-лудите глави, за да вдигат въстание срещу султана. Някак си ние обръщаме внимание на хората, които са подбудители и стоят в основата. Тях по днешна мярка бихме ги наричали олигарси.

- Моето лично мнение е, че тази дума няма много смисъл в българския език. Според мен трябва да използваме израза връзкарски капитализъм, прочетох термина в един анализ на Фукуяма, който публикувахме наскоро. Всички бунтове, които наблюдаваме сега в цял свят, вървят в държави, в които се е настанил тъй нареченият връзкарски капитализъм.

- Аз пак казвам. Проблемът не е в богатството и капитализма, а е в липсата на морал и в липсата на морален стожер. В една нормална държава морален стожер го играят църквата и семейството. Те оказват влияние на децата да бъдат възпитани в морални ценности като честност, достойнство, саможертва, доброта, почтеност и един куп подобни качества. Тук при липсата на църквата и нейното влияние, без да я коментирам, но тя няма никакво морално влияние върху обществото, и при доста ограничени семейни ценности в последно време резултатът е този. Получаваме капитализъм, който по-скоро е под формата на парвенюта, които демонстрират и консумират, и общество, в което моралните ценности са дефицит. Като в оня виц - двама руснаци седели и си говорели и отгоре над тях минала Баба Яга на метла. Единият погледнал към нея и казал: "Каквато ти е държавата, такъв ти е и Батман." Така че тук, каквато ни е държавата, такъв ни е и футболът, такива ни и политиците, и всички неща. Такова ни е и движението по пътищата, контролът по движение по пътищата. Това е въпрос на нашия манталитет, защото политиците са рожба на това общество. И олигарсите са рожба на това общество. Олигарсите, които седят пред университета (Евлоги и Христо Георгиеви - б.а.), какво са направили? Направили са университет.

Не са ходили да си купуват къщи в Сен Тропе и в Монако и не знам си къде и тук да използват влиянието си в политиката, за да манипулират и да се обогатяват все повече, а са правели университети, училища, болници.

- Кажете ми за Бойко Борисов. Защо го критикувахте последователно и упорито четири години?

- Бойко Борисов е отрова, която отрови изключително много и без това отровената политическа система. Аз не знам дали той го осъзнава. Може би се влияе и се вълнува от други неща. Егото му, кръвното му налягане, което е нормално, разбира се, присъствието му в публичното пространство. Да е отряд 28 на негово лично разположение. Лъжата е част от неговото общуване с обществото. Но като казвам отрова, го казвам, защото начинът, по който той се интегрира в политическия и в публичния живот, промени изцяло отношението и към политиката, и към публичните прояви, и към всичко останало.

Просто позволихме да се появи такъв човек и да промени целия политически и обществен живот. Сега покрай тези гафове, които направи това правителство, като че ли последствията за него отидоха на заден план и като че ли той ще мине метър, както в играта на бридж белот се казва, т.е ,ще му се направи компромис. Вижте какво излезе покрай шефа на комисията за конфликт на интереси, там какво е писано ББ и ЦЦ - какво да атакуваме и кого да не атакуваме. Това е ентият скандал. Няма друга личност в България и от моя съзнателен живот и от това, което чета в историята, към която обществото да е било толкова компромисно. За една част от тези неща, които той направи,  всеки друг политик би бил или вкаран в затвора, или низвергнат от политическия живот. Но на Бойко Борисов продължават цялото общество и медиите включително да му правят компромис след компромис. Той е късметлия в случая.

- Какво преобърна отношението ви към него? Кога разбрахте, че той е отрова?

- В момента, в който стана ясно, че става политик. Аз рядко съм се сприятелявал с някого, за когото съм имал усещането, че ще бъде политик. Нямах такова усещане за него. Защото той бе като случайно попаднал на едно място - царят назначил охраната си за главен секретар на полицията. Той дойде на гости в моето шоу, извади едно куче, чупи едни дъски, беше с кимоно и на мен ми се стори като брадавица върху женски задник, няма логика той да е там, разбираш ли?

Стана ми много приятно и така започнах да общувам с него. Но в един момент, в който започна да става ясно, че той ще бъде политик, и от начина, по който се държеше, изведнъж видях какво ще стане. Това, което и стана. Видях, че е човек, който има не потребленско, ами лично, персонално, егоцентрично отношение към властта. Той често е като дванадесетгодишен, който се забавлява, нещо си играе. Реакциите са му такива: "Ама аз пък ще ви се обидя! Аз пък искам да ме обичат всички." Най-вече тази милиционерщина, която бе демонстративна в продължение на всички тези години, лъжата. Не знам, комбинацията от всички тези качества ми подсказа, че идва нещо доста неприятно.

- Ако го сравните с Иван Костов, който прати шоуто ви в един бар?

- Има една голяма разлика. По времето на Костов нямаше частни телевизии - само БНТ бе национална телевизия, под управление на държавата. И двамата са егоцентрични типажи, но ситуацията бе различна. По времето на Бойко Борисов шоуто вече бе на 9 години. 9 години всяка вечер това е сериозна бизнес и обществена инвестиция. Ние сме в частна телевизия, в която отваряме един слот от 22,00 до 24,00 ч с по-голям рейтинг и с по-голям интерес към него. Нещо, което не е част от праймтайма, защото от 22,00 до 24,00 това вече е след праймтайма. А ние правим праймтайма по-дълъг в Би Ти Ви. Това е сериозно постижение, което не може просто така да го зачеркнеш. Не може, както при Костов - вдига телефона и казва на Коруджиев, и които тогава бяха в НСРТ, не си ги спомням вече: "Махайте го този", и те го махат. Не може сега Бойко както Костов да вдигне телефона на мениджъра на БТВ или на който и да е друг и да му каже: "Махайте го този", защото това не е негова работа. Борисов и се опита, защото аз бях дълго време разследван от прокуратура, ДАНС, за износ на някакви пари в Кипър, което е абсолютна лъжа.

- Били сте разследван 9 месеца?!

- Ами не точно разследван, а как се казва, прокурорски проверяван, разпитваха ме. В парламента един депутат от "Атака" го повдигна. Забележи - не ГЕРБ, а "Атака" - тогава те бяха партньори на Бойко Борисов. Те бяха заедно с него биз-бизе, повдигнаха въпросната комисия и аз бях разследван по член двеста и не знам кой за пране на пари.

За нещо, което беше абсолютна лъжа! Правиха ми ревизии в продължение на шест месеца, да не кажа близо година. Накрая за да кажат от прокуратурата, че няма такова нещо, защото то няма.

Тук идваха хора, разпитваха ме - заради някаква лъжа. Все едно аз да кажа, че ти имаш фирма в Тайпе и се занимаваш с производство на маратонки. Говоря някакви глупости - някаква абсолютна лъжа.

Идват полицаи и казват - ние търсим доказателства за пране на пари. И аз казвам чакайте сега, какво пране на пари?

Пране на пари, когато ти си, да речем, някакъв, занимаващ се с наркотици, оръжие, проституция, някакви неща, от които изкарваш незаконни пари. Ето, вадете, гледайте колкото искате, наблюдавайте, за да видите, че това е абсурдно. И те казват "ми добре, ние трябва да видим" и се започват месеци на разследване. Дали щяха да се справят с това, което правеха, не зная, но направиха опит. Кой стои зад него, мога да гадая. Мога да ти кажа от три пъти, ако искаш, кой стои според мен отзад. Той даде едно интервю, в което каза да съм ги приключил, ако съм искал. Държавата може да ти измисли, да ти изфабрикува всичко и ти как ще се бориш? Мислил съм много по въпроса. Костов тогава така се пребори - няма ви в телевизията, хайде, чао. Аз ходих на срещи тогава с него, беше и Любо Дилов с мен, той тогава каза: нали си голям гявол, ха сега да те видим как ще се оправиш. Аз му казах: Окей, гледай.

При Бойко Борисов всички медии бяха ако не под контрол, то в сериозно разбирателство или поне във френетична любов. Вашият вестник има сигурно 1000 първи страници с Бойко Борисов. Бойко Борисов се снима с момченце, което играе шах, Бойко Борисов рисува по къси гащи, Бойко Борисов открива магистралата, Бойко Борисов начело на...

- Ами фотогеничен е...

- ...отбора по футбол, Бойко Борисов и бистришките тигри летят със самолет, Бойко Борисов и бистришките тигри играят срещу Емо Ротманса, Бойко Борисов и бистришките тигри в Етрополе, беше ви на първа страница всеки ден.. Ама това да ми го пуснеш в моето интервю, а не да ми се правиш, че го няма.

- Категорично не е вярно, че е бил всеки ден на първа страница!

- Добре, всеки ден не на първа, но всеки ден във вестника. На първа през ден. И всеки ден във вестника. Може на втора, ако е на трета, според мен вече се обижда.

Достатъчно откровено ли ти говоря? Трябва да ти кажа, че ще ти е интересно много интервюто, защото това са все неща, които са факти. Не е тука аз нещо си измислям и го казвам така, за да ти е ясно, че ситуацията не е била лесна. Не е била лесна за никого. Както и не е била лесна и за Би Ти Ви в никой случай. Нямам представа кой с кого, какви разговори е водил, но на мен въздействие в това отношение не ми е правено. Т.е. никой не е идвал от Би Ти Ви да ми каже, абе тука, това за Бойко Борисов недей да го казваш. Никога не е било това. Вярно, в момента договорът ми изтича и аз още не съм го подписал. Изтича на 1 септември и ние имаме тука известни разминавания. Аз още не съм подписал нов договор, а до 1 септември има само един месец. Водим разговор.

- Разговорът само за пари ли е, или и за други работи?

- Не. За пари разговор никога не е съществувал между мен и Би Ти Ви. Винаги сме имали споразумение за това. Като кажеш пари, аз имам огромен екип, да мога да се грижа за него. Разговорът не е за пари.

- Ще се разберете ли?

- Ами да. Ако не се разберем, ще направя това, което е необходимо.

- Канят ли ви другаде? Имаше спекулации за Тв 7 при Бареков.

- Кой?!?! Бареков?! Не е възможно в тази телевизия. Не съм водил засега разговори с нито една телевизия, защото аз съм партньорски настроен. Човек трябва да постъпва, както разбираш от нашите отношения от вчера с теб, аз искам да постъпвам партньорски. Така че разговори с други телевизии не съм водил засега.

Източник: в. "24 часа"