Излезе книга, която припомня за присъствието на тамплиерите в България през XIV век, основавайки се на документи и факти. „Загадъчната България“ (ИК „Изток-Запад“) на първия българин тамплиер от ново време Иван Г. Дреников е заглавие, изпълнено с мистика, което ни показва, че самата действителност е далеч по-особена и неочаквана, отколкото сме предполагали.

Интригуващата и увенчана с мистериозност книга (с подзаглавие „Разбулени мистерии по нашите земи“) припомня за тамплиерите, обитавали земите ни, за българската княгиня от рода на Асеновци, която се жени за началник на тамплиерите, и за още куп интересни и забравени истории, съвпадения и потайности. Авторът се основава на факти и документални свидетелства, като едновременно с това ни въвежда умело в света на алхимията, магиите и предсказанията. Дреников обобщава посланието на труда си така: „Желанието на човека да излезе извън времето, за да броди в безкрайността и да разгадае загадките на бъдещето, остава завинаги незадоволено. Въпреки всичко историята на човечеството е изпълнена с опити да се проникне в страхотната тайна на бъдещето.“

Роден на 21 май 1935 г., Дреников е автор на 24 книги, писани и публикувани в оригинал на френски, испански и български език, а сред изданията му на роден език (освен „Загадъчната България“) са „България в пламъци“ и „Българи се родихме – българи ще умрем“. Любопитна подробност: Дреников е награден с орден „Андрес Бейо“, Първа степен с почетна лента и звезда, а през 2001 г. получава и най-високия български орден „Стара планина“, Първа степен, за изключителни заслуги за разпространение и популяризиране на българската култура в чужбина.