Любомир Жечев е победителят в първия сезон на Къртицата по ТВ7. 

Той спечели оспорваната игра, след като показа умения в игрите, бързина на тестовете, а вчера  и почти 70 процента от зрителите гласуваха за него.

Ето какво сподели пред Дартс нюз часове след победата - за избухванията, състезанията, Рут и голямата шестцифрена сума, която спечели.

-    Ти си бил спортен журналист, от коя страна е по-трудно да бъдеш  – да задаваш или да отговаряш на въпроси?
-    Да задаваш въпроси е по-лесно, отколкото да си център на внимание. На мен сега ми е странно – някакви хора ме познават, поздравяват, искат да се снимат с мен.

-    Спечели с убедителен зрителски вот?
-    Да, с близо 70 процента и смятам, че е сериозно постижение. Благодаря на хората. Вярвах, че ще спечеля. Още на първия кастинг го казах.  Още повече, че в играта се иска да разкриеш кой е къртицата и да покажеш добра подготовка в игрите – нещо, което имах. Не знаех, че накрая зрителите решават. В интернет видях във форматите в други страни, че финалистите са се явявали на тест и който познае най-много верни отговори печели. След като разбрах, че при нас ще има вот, си поставих за цел да бъда сред първите трима финалисти, да дам всичко от себе си и да покажа, че съм достоен, а  оттам каквото сабя покаже.

-    С какво допадна на хората и те гласуваха точно за теб?
-    Заради това, което ме упрекваха другите - че съм изцяло потънал в играта и гледам всичко, което се случва около нея, а и в някаква степен играя сам за себе си.  А играта го предполага, механизмът й е такъв, че няма как да има отбор, тъй като има къртица и в някакъв момент се елиминираме. Не съм отборен играч, казвал съм го и преди. Това, което кара всички да изглеждаме като един отбор, е желанието на всеки да даде всичко от себе си и да покаже, че е достоен за финала.

-    Кое ти беше най-трудното в играта за тези изминали 3 месеца в Базата?
-    В началото ми беше най-трудно с камерите и че всичко, което правиш, се снима. Не мога да кажа, че съм го преодолял напълно,  но с течение на времето се адаптираш. Трудно беше това, че те снимат, а и че си в изолация. Неудобство е да знаеш, че някой те наблюдава.

-    Беше ли себе си в шоуто?
-    Бях, но това не означава, че не съм имал и стратегия. В тази игра както и в спорта, бизнеса и всяко начинание, което изисква успех, е добре да имаш стратегия и план. Това не означава,  че събитията винаги се припокриват с това, което си мислил.

-    Готов ли си да победиш с цената на всичко, както те обвиняваха вътре участниците?
-    Глупости са, не съм измамник. Давам всичко от себе си, когато искам да постигна нещо. В живота нищо не е на всяка цена, същото важи за играта. Давам си сметка и нямам болна амбиция. Когато не успея в нещо, си правя изводи и търся преди всичко вината най-вече в себе си, а не в околната среда, обкръжаващите фактори.

-    С другите често спорехте точно за оправданията.
-    Когато казваха – да, ама аз имах страх, аз не съм от София и други такива. В живота се опитвам да търся грешките най-вече в себе си. Смятам, че това е и път да намериш себе си.

-    Спортът ли ти даде тази дисциплина и хъс?
-    Израснал съм в семейство на спортисти, родителите ми са учители по физическо. Аз съм тренирал баскетбол от малък, още тогава исках да побеждавам.  Спортът дава дисциплина и калява характера. Неслучайно повече спортисти след като приключат спортна кариера успяват във всичко.

-    Какво не би пожертвал, кое не би дал и не би направил компромис?
-    Не бих направил компромис с нещо, което смятам за недостойно и е предателство. Не бих направил нещо с цел измама, за да се облагодетелствам.

-    Кое е в състояние да те ядоса, изнерви?
-    В играта – бариерата, след която изпадаш в състояние на яд и ярост, е по-ниска, тъй като си изолиран. Общуваш с едни и същи хора, с течените на времето ти стават неприятни в някаква степен, тъй като слушаш едни и същи неща, нямаш разнообразие, не можеш да избягаш от това нещо. Това по-лесно може да те накара да избухнеш, особено когато чуеш неща за себе си, които не са верни. Поне за мен това беше основната причина да избухвам в играта. Може би трябва да се контролирам повече.

-    А кое те изкарва извън баланс в живота?
-    Трудно нещо ме изкарва извън баланс.  Не бих казал, че съм обиден или се обидил. В играта се ядосвах, когато говорят за мен глупости, които не отговарят за мен. Същото и в живота, но там е по-лесно, защото мога да не общувам с хора, които не са ми приятни. Мога да ги игнорирам.

-    По-скоро те питах не за хора, а за събития.
-    Извън равновесие ме изкарват неща, които не са справедливи.  Събития  без реална обосновка. Или съвсем наглото прекрачване на правила и норми, което се прави пред очите на много хора и впоследствие се обяснява, че не си го извършил.  Изнервят ме  случаите на политически злоупотреби, когато се изчаква  да отмине негативната вълна и нещата тръгват по течението.

-    Информиран ли си за случващото се сега навън, масовите протести?
-    Не съм, само по радиото чух в Базата, че Делян Пеевски е станал шеф на ДАНС. Смятам, че това прекрачва граници и хората справедливо са излезли навън. Още преди да влезем в базата, имаше протести. Тогава поводът бяха високите сметки за тока, сега протестът е генерален. Лошото е, че няма някакви нови лица, на които хората да се доверят. Но това е ситуация, в която не сме били. Досега винаги, когато е имало протести, е имало герои, партии,  сега – не. Хората са разочаровани от всичко и е съвсем оправдано. Аз също бих излязъл на протест, поводът е ясен. Ако човек се зачете повече за нещата, които се случват в държавата, сега има предостатъчно информация, ще види, че политиците са много нагли и разчитат именно на тази пасивност на хората. Всеки да си каже: Виж ги тези! Пуска една-две псувни и всичко заминава. Затова толкова време едни и същи политици се въртят в политическия живот при положение, че трябва да се превърнали в политически трупове.  Поне според деянията, които са направили.

-    Ти как виждаш своя път? Спечели не малка награда, как ще я използваш?
-    Ще се постарая да похарча парите по най-добрия начин. Смятам да живея в България  и ми се иска да вярвам, че има бъдеще за мен и младите хора. Не съм от песимистите, които препоръчват всички да емигрират. Вярвам, че наистина когато човек има желание да направи нещо, дори да си намери работа, може да го направи. Дори и да тръгне сам да се предлага  - на едно, две, три места, ако не стан, на десетото ще му откликнат. Когато искаш нещо и полагаш достатъчно усилия, можеш да го постигнеш.

-    Ти се занимавал с много неща – спорт, журналистика, бизнес. А сега накъде?
-    Така е, макар да не мога да кажа, че съм успял. Просто имам опит. Честно казано, смятам, че сега получих възможност да реализирам някакви идеи. Ще преценя доколко е обосновано да се предприемат конкретни действия и рискове за нещо ново. Това е голяма сума, която сега няма как сега да осъзная колко точно е. В момента  за мен са просто шест цифри. Трябва да помисля поне една-две седмици какво ще правя точно. Надявам се обаче това да не е най-големият ми успех в живота.

-    Истински ли бяха нещата между теб и Рут и какво ще се случи сега, след края на шоуто? Разменихте си накрая тежки думи.
-    Със сигурност са истина, оттук нататък не знам какво ще се случи между нас. Не са проблем само думите, но и обстоятелствата, при които се запознахме, бяха меко казани особени и странни. Това, което казах, не е напълно вярно – че Рут не съществува за мен. Сега си говорим, след като излязох от шоуто. Тогава емоциите бяха други. Всичко ще бъде наред, дали ще сме заедно, или не зависи от двама ни. Ще решим. Но и двамата ще бъдем добре, убеден съм.

-    Пълни противоположности сте, кое ти хареса у нея?
-    Тя е талантлива, интелигентна, способна, силна – което пък е причина постоянно да се караме. Не знам дали зодиите имат значение, тя е Овен и влиза с рогата напред. Това беше повод за конфликти. Хем ни сближава силата, хем ни отдалечава. Нея я чакат още по-големи успехи. Светлото бъдеще предстои, но трябва да си даваме сметка, че живеем в настоящето и трябва да се потрудим преди това.

-    За какво мислиш и мечтаеш сега – почивка, море, релакс?
-    Не мисля за тях, тази седмица трябва да минат интервютата и после ще има време за почивки. След това ме чакат сериозни размисли в каква посока да се развивам. Сега имам шанс и възможности, всички зависи от решенията, които взема.

-    Ти какъв въпрос би задал сам на себе си?
-    В момента – кога ще си легна да спя. Но отговор май няма засега.