В периода 17- 23 юни от 16.00 до 20.00 часа артистът Петко Дурмана ще превърне изоставен трафопост в красива инсталация, наречена Магентена Стая.

Проектът носи името на първото изкуствено създадено багрило, чийто цвят представлява виолетово-червен, познат също като светъл пурпур и популярен у нас под името магента. Проектът е част от програмата на Фестивала за публично изкуство в Западен парк, който се организира от Фондация Кредо Бонум и Столична община.

Трафопостът се намира на изхода на метростанция Вардар, близо до тунела към Люлин. Идеята е да се изчисти и пребоядиса в ярка магента отвън и отвътре. В една от стаите ще се постави високо вдигнат на стената монитор, който е свързан с инфраред CCTV камера (каквито се използват за охранително наблюдение), която камера е насочена към гостите. Така при влизане в стаята посетителите ще виждат на монитора себе си и надпис на стената зад тях, който е напълно невидим за човешко око, но е „видим” за CCTV камерата. Надписът, които посетителите ще прочетат е: „В този дом живее светлото бъдеще на България”.

Петко Дурмана работи в областта на инсталацията, скулптурата и фотографията, чрез съчетаване на технология и съвременно изкуство. Типично за неговите произведения са различни приложения на инфрачервено излъчване и създаване на инфрачервена фотография. Негови произведения са показвани в: ZKM – Център за изкуство и медии, Карлсруе, Германия; Института за съвременно изкуство в Лондон, Великобритания; Музей за изкуство Челси, Великобритания и Location One, Ню Йорк, САЩ и др. Негови проекти за публични пространства са реализирани в София, Берлин, Манчестър и Ню Йорк. Дурмана е съосновател и председател на Център за медийни изкуства Интерспейс в София.