„Мама да не види змия - бяга и крещи, а след това с часове не може да се успокои", разказа уж на шега дъщеря й Теди Кацарова.

Били на вилата си в троянското село Горно Трапе миналото лято. Един слънчев ден майка й едва не настъпила еднометров смок в двора.

Влечугото кротко се припичало, но Силвия едва не припаднала. След това накарала новия си съпруг да обикаля двора с тояга и да проверява няма ли някъде свита друга змия.

А на 25 март тази година - на Благовещение, нарочно отишли до Горно Трапе. Запалили огън в къщата, а Силвия удряла ритуално нареждала заклинанието: „Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец!" Комшиите наоколо направо се спукали от смях, признава Теди.

Майка й имала и друга фобия - дълбоката вода. Когато била на море, потопи ли се до шия, и почвала да се паникьосва. Преди доста години тя за малко не се удавила, но съпругът й бил наблизо и я спасил.

Теди също изпитва ужас от змии, но и от асансьори. Изчела доста литература за фобиите и е убедена, че когато човек изпитва страх от нещо, го предизвиква. Напоследък пък Кацарова-дъщеря взела да изпитва страх от шофиране, но прави всичко възможно психически да го преодолее.

Източник: