Петото издание на Детски панаир в София ще предложи изключително пътешествие в космоса и подводното царство на най-малките.

В рамките на 2 дни – 1 и 2 юни в Чешкия център в столицата децата ще могат се превърнат в истински космонавти – облечени в подходящ костюм и пътешествайки между огромни макети на планетите от Слънчевата система. От своя страна в Природонаучния музей малчуганите ще могат да опознаят тайните на морета и океани и техните обитатели. Игра с търсене на съкровища ще очаква най-малките в Археологическия музей.

Организаторите от Фондация Easyart ще предложат и още едно образователно забавление – "Скритите символи в герба на София". „За нас е от изключително значение да можем да предоставим на детската публика качествен продукт, който да провокира най-малките, да ги накара по естествен начин да се запознаят с различните форми на изкуство, да заобичат местата от културната инфраструктура на града – музеи, галерии, театри. В България все още се приема, че в музея трябва да се мълчи и едва ли не той не е подходящо място за деца. Ние искаме тези институции да се отворят за детска публика, да станат привлекателни и интересни за децата. Затова и в рамките на Детски панаир освен ателиета и игри на открито, винаги присъстват инициативи, които да накарат децата да влязат в културните институции и да останат впечатлени.” – споделя Станка Желева – председател на Фондация Easyart.

Освен новите инициативи организаторите запазват и всички успешни ателиета и игри от предишните издания на панаира: Изкуство и рисуване, Стъклопис, Макиаж, Грънчарско ателие, фокуси и др. Уроци по готварство малчуганите ще могат да взимат от Ути Бъчваров. Спортовете също не са пренебрегнати – децата ще могат да поиграят шах или футбол, да се забавляват на стената по катерене или да играят зумба или народни танци, както и десетки други инициативи.

Детски панаир традиционно ще се проведе на 1 и 2 юни в Градската градина пред Народния театър. Фестивалът предлага двудневна разнообразна програма от ателиета и игри с напълно свободен достъп, които дават възможност на децата да се докоснат до света на творчеството, културата, образованието и спорта под формата на арт ателиета, спортни състезания, много музика, спектакли, танци, игри за най–малките и уоркшопове за по–големите. Децата ще могат по забавен начин да открият едни от най-забележителните музеи и галерии в София.

От тази година Детски панаир е част от Културния календар на София и се осъществява, благодарение на финансиране от фондация Америка за България. Детски панаир се провежда два пъти годишно през юни и септември в София. През август 2012 г. се проведе и в Бургас, където пожъна огромен успех.