Петър Салчев открива Майски салон на изкуствата – Варна, с проекта One ballad night („Една баладична нощ”) на 7 май от 18.30 в Градската художествена галерия във Варна.

В програмата са включени някои от най-красивите баладични теми като "My funny Valentine",  "How deep is the ocean",  "Slow hot wind",  "Amapola" и други.

Баладата е друг вид изкуство с усещане за различна инвенция – споделя Салчев, - това е музика на тишината, музика на емоционално наситените паузи. Баладата е музика, лишена от излишната бъбривост на ежедневието ни, музика, в която артистът разчита на умението с малко изразни средства да казва много. Когато подготвяхме проекта, за нас от съществено значение бяха и емоционалните послания на поетичните текстове към отделните теми, защото именно те осмислят образите в музиката, обогатяват я и допълват нейното цялостно звучене.

Интерпретациите в "One ballad night" са на ръба на жанра – част от пиесите са класически джазови теми, като достойно място е отредено и на едни от най-известните образци на съвременния популярен жанр. Сигурно е, че зрителите ще чуят красива музика, поднесена с широко отворена душа и професионализъм от участниците в проекта: Петър Салчев – вокал, Мирослав Турийски – пиано, Петър Момчев – саксофон, Георги Илиев – китара, Александър Леков – контрабас, Емил Пехливанов – ударни. Проектът бе представен за първи път пред публика на „Камерна сцена Пловдив” през февруари 2012 г.