“Те живеят в нощта”, роман от трилогията "Кафлин и Лорънс", е блестящ гангстерски трилър на Денис Лихейн. Филмовите права върху трилогията са откупени от Warner Brothers, а главната роля е поверена на Леонардо ди Каприо.

Денис Лихейн очарова с уменията си на разказвач с наистина впечатляващ стил. За разлика от повечето автори на трилъри, които наблягат на действието, диалога, напрежението и загадките, Лихейн акцентира върху обстановката, описанията и мислите на главните герои, като изгражда толкова живи, пълнокръвни и колоритни персонажи, че е просто невъзможно да останеш безучастен към съдбата им.

Нещо повече, той създава изключително убедителна картина на Бостън от времето на Голямата депресия и Сухия режим – Бостън на гангстерите и продажните полицаи, на корумпираните политици, беззаконието и анархията; свят, в който оцеляват и преуспяват само най-безскрупулните и силните.

Това не е поредната гангстерска книга. Това е най-добрата гангстерска книга, която не отстъпва на "Кръстникът" на Марио Пузо, дори я превъзхожда в някои отношения. А предстоящият филм по нея несъмнено ще стане блокбастър (имената на Уорнър Брадърс и Леонардо ди Каприо са достатъчна гаранция за това).

Това е "Кръстникът" за мислещите хора! - Стивън Кинг