През 2013-та година Нелина отбелязва творчески юбилей.

Певицата подчертава, че за двете десетилетия на попфолк сцената първи я подсещат нейните фенове. Пред "Планета" певицата с кадифен глас за пореден път подчертава от какво голямо значение за нея е българската народна песен."Аз тази година правя 20 години на музикалната сцена и изглежда, че съм заслужила наградата за Фолклорна певица. Фолклорът е нещото, което правя с най-голямо удоволствие, там се чувствам на мястото си" - споделя тя, пишат от signal.bg.

Нелина не крие, че именно чрез народната музика е успяла да получи още по-голямо признание и уважение от най-разнородна публика.

"В началото, когато започнах да пея фолклор, беше удоволствие. След като завоювах позиции в попфолка, усетих, че фолклорът ти вдига имиджа в очите на хората. Гледат много по-сериозно на теб, с голямо уважение, оценяват майсторлъка винаги" - казва изпълнителката.

Носителката на приза "Фолклорен изпълнител на 2012 година" си спомня добре думите, които ѝ е казал ръководителят на оркестър "Канарите" за стойността на народната музика и отговорността пред публиката.

"Навремето Наско Канара ми беше казал: "Пей тази музика, защото ти я можеш и чрез теб младото поколение ще чуе песни, които са изпълнявани от предното поколение, които вече ги няма. Ти имаш отговорността и задължението да продължиш тези песни за новото поколение" - разказва изпълнителката, която в дискографията си има вече три фолклорни албума.