Любопитно изключение беляза церемонията по раздаването на най-престижните награди в света на киното "Оскар".

Филмът "Арго" на Бен Афлек беше обявен за най-добрия от Американската киноакадемия, въпреки че самият Афлек нямаше номинация в другата важна категория - тази за режисура, пише dariknews.bg. Победителят там се нарича Анг Лий, чийто филм - "Животът на Пи", получи още три статуетки - за операторско майсторство, визуални ефекти и музика.

22-годишната Дженифър Лорънс взе наградата за главна женска роля за участието си в "Наръчник на оптимиста". За актрисата това е първи "Оскар" в кариерата й, а присъждането му беше една от изненадите на церемонията в Лос Анджелис.

Събитието беше тази нощ в "Долби Тийтър" и продължи три часа и половина.

Голям победител в нощта на Оскарите няма. Няколко са филмите, които си поделиха най-важните награди. Сред тях е "Арго", който освен че беше обявен за номер едно сред останалите, получи и "Оскар" за адаптиран сценарий и монтаж.

Соченият за фаворит с 12 номинации "Линкълн" на Стивън Спилбърг остана с едва две отличия. За сценография и главна мъжка роля. Даниел Дей-Луис взе "Оскар" за ролята си на 16-ия президент на САЩ Ейбрахам Линкълн. Така той се превърна в единствения актьор досега, печелил три пъти в тази категория. "Толкова съм благодарен на Академията за тази чест", отбеляза актьорът при получаването на статуетката.

Сред най-развълнуваните на сцената беше Кристоф Валц, който получи "Оскар" за поддържаща мъжка роля. Австрийският актьор взе наградата за участието си във филма "Джанго без окови" на Куентин Тарантино. За Кристоф Валц това е втори "Оскар" в кариерата му. Първият беше за "Гадни копилета" - също проект на Тарантино. Ан Хатауей е носителката на отличието за поддържаща женска роля за "Клетниците" на Том Хупър. Това е първи "Оскар" за 30-годишната актриса.

И още награди: "Любов" на австрийския режисьор Михаел Ханеке беше обявен за най-добрия чуждоезичен филм, песента "Skyfall" на Адел от последния филм за Джеймс Бонд взе отличието за оригинална песен, а Куентин Тарантино спечели "Оскар" за оригинален сценарий за "Джанго без окови".

Вместо на много шеги организаторите на церемонията по раздаването на отличията тази година заложиха на много музика и то изпълнена от артисти. По време на нея пяха Катрин Зита-Джоунс, Ан Хатауей, Хю Джакман, Ръсел Кроу, Джоузеф Гордън-Левит. Специално място беше отредено за музиката от филмите за Джеймс Бонд във връзка с 50-годишнината от първата лента за агент 007. Домакин на събитието в "Долби Тийтър" за първи път беше американският актьор, режисьор, сценарист и продуцент Сет МакФарлейн.

Нощта на Оскарите всяка година е и състезание по стил. Сред най-елегантните дами на червения килим беше номинираната за отличието актриса Джесика Частейн. Тя беше избрала дълга, почти права рокля, с голи рамене, обсипана с пайети от Armani. Цветът на тоалета отлично се връзваше с рижата й коса.

Катрин Зита-Джоунс също бе избрала бляскав тоалет:

Добра оценка за облеклото си получава и актрисата Ейми Адамс. Тя направи впечатление с роклята си с голи рамене и шлейф от Oscar de la Renta.

Поздравления за избора си на рокля заслужава Сандра Бълок - черна, леко прозрачна, с множество камъни по нея.

На червения килим не остана незабелязана и най-младата актриса, номинирана някога за "Оскар" за главна женска роля - деветгодишната Куаванжаней Уолис. Но не толкова заради синята си рокля, колкото заради интересната си чанта във формата на кученце.

Ан Хатауей в рокля на Prada:

Дженифър Лорънс в рокля на Christian Dior :

Кристен Стюарт с рокля на Reem Acra:

Никол Кидман с рокля от L'Wren Scott:

Дженифър Гарнър в Gucci:

Наоми Уотс в Giorgio Armani:

Салма Хайек с рокля от Alexander McQueen:

Чарлиз Терон с рокля от Christian Dior:

Адел с рокля от Jenny Packham:

Дженифър Хъдсън в Roberto Cavalli:

Холи Бери с рокля от Versace:

Дженифър Анистън с рокля от Valentino:

Оливия Мън:

Аманда Сейфрид в рокля от Alexander McQueen:

Кели Озбърн в рокля на Tony Ward Couture:

Кели Роланд в рокля на Donna Karan:

Мария Менунос в рокля от Romona Keveza:

Хелън Хънт в рокля от H&M:

Рийз Уидърспун с рокля от Louis Vuitton:

Октавия Спенсър в рокля от Tadashi Shoji:

Зоуи Сладана в Alexis Mabille Couture:

Джейн Фонда в жълто:

Стейси Киблър в Naeem Khan:

Снимки: Getty Images/ Guliver