Както и да си промени името на предаването Мартин Карбовски, не може да му се отрече, че той е фронтален. Директен. Скандален. Провокативен. Мразен дори. Но винаги интересен и гледан.

Все пак не всеки има смелостта да разпитва серийни убийци и изнасилвачи или да се рови - в буквален и преносен смисъл, в калта на обществото.

Детските площадки опустяваха по време на предаванията му по Нова тв, защото баби, майки и татковци бързаха да се приберат и да го гледат по телевизора.

Той беше и едно от малкото лица на Нова тв, които успяват да победят Би Ти Ви в своя часови пояс. Сега ще се опита да направи същото в новия си пристан - ТВ7.

Естествено, там отиде след скандал. От Нова тв обявиха, че е имал договор с тях поне още за година. Бившите му продуценти заплашиха, че ще го съдят, защото "Фронт" по ТВ7 копира и като име, и като визия предишното му предаване "Отечествен фронт", което вървеше по Нова тв.

Страх

"Не ме е страх от съда. Този проект е мой, независимо от това кой е регистрирал марката. Моралните права са мои", категоричен е пред "Труд" Карбовски. И после добавя:

"Страхувам се от много неща, но няма нужда от паника, трябва да се воюва и да се работи."

А за последните 20 години 43-годишният Мартин Богданов, както е рождената фамилия на журналиста, е работил поне на 20 места. Има две висши образования - мебелно инженерство и тв журналистика. Бил е в театър, в няколко списания, вестници, телевизии, Дарик радио.

Мнозина помнят текстовете му в култовото списание "Егоист", с което отрасна цяло поколение.
В последно време обаче е на друга вълна.

Под обстрела на въпросите му могат да попаднат и победителки в конкурси за красота като Антония Петрова или Николета Лозанова, но те се появяват и в други предавания.

Карбовски повече обича да разказва истории, които, както сам обича да казва, другите не показват. За майката, която продава тялото си, за да осигури дом на детето си.

"Лошо или добро - това е истината за дните ни. Дано да спите на топло", казва журналистът. Разказва и за българката, влюбена в арабин, която не може да види сина си. За група украинки, които се събличат в името на някаква кауза. "Гърдите са оръжие за масово поразяване, а не разменна монета за дрешки и обувки."

Камерата на Карбовски често отива в гетото при ромите.

"Който казва, че снимам цигани и това не му харесва, е расист." Категоричен е, че самият той не е такъв. Твърди, че когато трябва да се говори без цинизми, го може. Макар че именно заради негово предаване Нова тв навремето отнесе рекордна глоба от СЕМ от 16 000 лв.

В "Карбовски: Директно" водещият и неговата гостенка - сексоложката Наталия Кобилкина, обсъждаха как се прави френска любов и каква е техниката на "дълбокото гърло".

Диалогът се проведе към 16 ч. Карбовски няколко пъти използва думата "свирка" и дори си призна, че редакторът в слушалката му прави забележка да я замени с "фелацио".

Снима всичко - от Лили Иванова, на чиято биография беше редактор, до обикновеното дете в дом за сираци. Неслучайно именно на Карбовски се оплакаха деца от дом в кюстендилско село преди десетина години.
Тогава той още беше във "Всяка неделя".

Децата дойдоха в студиото на БНТ, за да разкажат, че в дома ги бият, а възпитателките крадат от храната им. Последва скандал, но и проверки на какви ли не институции.

През 2009 г. от Дарик радио обявиха, че са получили заплаха за убийството на своя кадър. Главата му била оценена на 50 хил. лв. Самият Карбовски обяви, че са го заплашвали поне 5 пъти.

Да си купиш бебе

Карбовски не спира да провокира. През 2006 г. заедно с две колежки от Нова тв почти си купиха неродено ромско бебе за 1500 евро. В "Отечествен фронт" той показа как 33-годишна жена се съгласи след телефонен разговор да продаде детето, което трябваше да роди всеки момент. Години по-късно повтори опита си в "Директно" пред погледа на тогавашната шефка на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани.

Това далеч не е единственият му експеримент. Преди години направи показна акция заедно с Тома Марков пред НДК. Двамата стреляха към монумента с пушки за пейнтбол.

"Това архитектурно безумие е символ и едновременно причина за всички български лошавини и проклятия", смята Карбовски. Според него вместо грозотията там може да се издигне юмрук - символ на свободата и съпротивата.

И макар да е войнствено настроен, не обича оръжията, нито ходи на лов. Пише стихове.

Зад гърба си има сборник "Антология на живите", както и няколко книги. При представянето на една от тях - "Технология на екстаза", преди 3 г. Карбовски и приятелят му писател Тома Марков отново предизвикаха смут сред аудиторията, като смръкнаха по една линия кокаин и изпушиха цигара марихуана.
През март предстои да излезе следващата му книга.

Нещо лично...

За личния си живот Карбовски не обича да говори. През 2006 г. журналистката Марта Евтимова му роди син - Марк, но не живеят с него. Самият Карбовски е признавал, че неговите родители са го възпитавали строго. А той се определя като "грешен християнин".

"Ако вярваш в Бог, ще знаеш ясно кое е добро и зло, ще живееш нормално", казва журналистът. Вероятно и на бог Карбовски гледа винаги фронтално.