Американската полиция арестува известната холивудска актриса Дарил Хана и племенника на 35-я американски президент Джон Кенеди – Робърт Кенеди младши, които заедно с други активисти еколози се бяха оковали за оградата на Белия дом.

Дарил и съмишлениците й протестираха срещу строителството на петролопровод в Тексас, съобщават от БГНЕС.

Активистите се обявиха срещу изграждането на петролопровода Keystone XL-7, многомилиарден проект на корпорацията TransCanada, по който ще се транспортира суров петрол от Канада за рафинериите в Тексас.

Те смятат, че проектът ще нанесе вреди на околната среда и може да доведе до екологична катастрофа. В неделя ще се състои протест с участието на най-малко 20 хиляди души.

По данни на медиите са задържани около 50 души. Дарил Хана не за пръв път е арестувана за участие в протести. През 2011 тя беше осъдена да плати глоба от 100 хиляди долара за подобна акция край Белия дом.

"Заплахата от климатична криза е огромна и наш дълг е да действаме. Настояваме президентът да се откаже от проекта за петролопровод", каза актрисата в интервю за телевизия "Фокс нюз".

От корпорацията TransCanada заявяват, че тръбопроводът ще бъде по-безопасен от вече съществуващите. Той е дълъг над 2700 км.