Премиерата на новата книга на писателя и журналиста, водещ на „Деконструкция“ по БНР -  Петър Волгин, събра стотици негови почитатели в зала 7 на НДК.

Сред гостите на представянето на „Радикална еврейска енциклопедия” бяха Валери Тодоров – генерален директор на БНР, Соломон Паси – председател на Атлантическия клуб в България, Максим Минчев – генерален директор на БТА, Димитър Манолов – вицепрезидент на КТ „Подкрепа“, Максим Бенвенисти – председател на Организацията на евреите в България „Шалом“, политици, общественици, журналисти, приятели. 

„Това не е енциклопедия в чистия смисъл на думата, това е художествено произведение“, разказа авторът. „Има ги типичните романови похвати -  заплетена интрига, престъпления, разследване, подозрения към всички, неочаквани обрати и, разбира се, любов. В енциклопедичната част съм разказал историите на някои от най-известните хора в света на еврейството. Сред тях са Карл Маркс, Зигмунд Фройд, Голда Меир, както и някои от най-популярните кандидат-месии. Връзката между енциклопедичната и художествената част на книгата става ясна едва в края.“

Темата за еврейството  занимава Волгин от дълги години. „ Еврейските религия, история, култура датират от хиляди години. Освен това евреите имат огромен принос в културите на различните държави, в които са разселени и са живели“, споделя журналистът.

Книгата „Радикална еврейска енциклопедия”е написана за 9 месеца, но е резултат от години четене и проучвания. 

„След трагедията на Холокоста смятаме, че онази омраза и онези ужаси не могат да се повторят днес. За съжаление, антисиметизмът продължава да присъства изключително мощно и днес. Във форумите и социалните мрежи тече бесен антисемитизъм. Много хора продължават да вярват в клишетата за световния заговор, за ционистките господари на света, които дърпат конците. Доста глупави са тези теории, но явно има хора, които им вярват. Явно защото са лесно разбираеми и дават лесни отговори на най-трудните въпроси. Докато целта трябва да бъде да си обясняваме света по задълбочен начин, а не с помощта на конспиративни теории“, уточнява Петър Волгин. 

„Радикална еврейска енциклопедия” може да бъде определена като философски трилър, защото в нея има убийства, има криминална мистерия, има събития, които на пръв поглед не са свързани по между си, но в крайна сметка всичко е в силна взаимовръзка. Жертвите са видни антисемити, хора които са вредили на евреите, и съответно трябва да получат своето наказание. Всичко това е гарнирано с подробности от живота на популярни евреи от световната история.

„Романът е филосемитски като контрапункт на ширещия се антисемитизъм. Тази година в  България ще отбележим 70 годишнината от спасяването на българските евреи. Това е един безпрецедентен акт в световната история, заедно с масовото спасяване на датските евреи. 8000 са датски евреи и 48 000 са българските, спасени от нацистките лагери. Занимавал съм се много с историята на Холокоста – унищожаването на евреите. Мога да кажа, че дори само 1 спасен евреин е подвиг. Защото, няма по – безпощадна машина от нацистката. Моят роман се вписва в цялата традицията на противопоставяне на омразата, на антисемитизма, на говоренето срещу най-различни групи от хора. Искам да отправя своите благодарности към ръководството на БНР и програма „Хоризонт”, за това че застана зад мен и припозна моята нова книга като своя“, заключава авторът.

В представянето на книгата взеха участие Румен  Леонидов, д-р Николай Михайлов, Касиел Ноа Шер.

По повод 70-тата годишнина от спасяването на българските  евреи, БНР предвижда на 9 март пряко предаване от Израел, с участници в събитията и множество съпътстващи инициативи.