Елица и Стунджи май отново ще ни представят на Евровизия, научи "24 часа".

Тази година БНТ за първи път смени регламента и избира сама кой ще пее на европейския музикален конкурс. Българско състезание за Евровизия няма да има, защото не стигат парите, затова телевизията залага на сигурно.

Елица Тодорова и Стоян Янкулов са дуетът, постигнал досега най-голям успех на Евровизия. Двамата се класират на 5-о място през 2007 г.

Този път са избрани от вътрешна комисия на БНТ, в която влизат продуценти от дирекция "Програма" и хора с музикален и професионален опит от Евровизия.

Липсата на вътрешен за страната конкурс не е прецедент в Европа. По подобен начин тази година са избрани представителите на Македония, Армения, Великобритания, Испания, Белгия, Франция, Грузия, Холандия и Черна гора.

В минали години така са постъпвали Турция, Гърция, Кипър и Германия.
Комисията на БНТ е поискала от Елица и Стунджи да представят 5 песни, които по международния регламент са написани от български граждани и не са разпространявани комерсиално. Тя ще избере три от 5-те, които дуетът ще изпее на 17 февруари в предаването "Неделя х 3". Две седмици песните ще се излъчват често по БНТ и радиа, след което на 3 март в живо предаване за тях ще гласуват зрители и жури.

В журито ще влязат хората, които ще гласуват от българска страна на полуфиналите и финала на Евровизия.

Песента, получила най-много гласове, ще прозвучи на 58-ото издание на Евровизия в Малмьо, Швеция. България ще участва в конкурса за 9-и път.