Иран ще субсидира филм за кризата с американските заложници през 1979 г. в отговор на "деформираната" представа за освобождаването им в "Арго", съобщават иранските медии.

Лентата на Бен Афлек беше наградена в неделя със "Златен глобус" за най-добър филм. "Сценарият на филма "Setad moshtarak" (главнокомандващите в превод от фарси) беше одобрен от властите и очакваме да получим бюджет, за да започнем снимките", заяви иранският режисьор Атаолах Салманиан, цитиран от местните медии.

Филмът "разказва за освобождаването на 20 американски заложници от иранските революционери в началото на ислямската революция" през 1979 г., допълни Салманиан, който също е и актьор.

Лентата "може да бъде съответен отговор на деформираната представа, наложена от някои филми като "Арго", относно събитията около окупацията на американското посолство в Техеран на 4 ноември 1979 г. и вземането на американски дипломати за заложници", допълни режисьорът.

*Лентата на Бен Афлек беше наградена в неделя със "Златен глобус" за най-добър филм

Заложническата драма, която продължи 444 дни, стана причина за прекъсване на отношенията между САЩ и Иран.

Филмът "Арго", на който Бен Афлек е режисьор, разказва невероятна, но правдива история за американски дипломати, които успяват да се измъкнат и да се приютят в посолството на Канада. В неделя лентата получи "Златен глобус" за най-добър режисьор и за най-добър драматичен филм.

Успехът на "Арго", който беше забранен в Иран, но се разпространява на множество пиратски копия, не беше особено коментиран от иранската преса, пише БГНЕС.