Цигуларят Васко Василев ще изкара Свети Валентин под купола на Кралската опера в Лондон.

Гаджето му Томо пък ще трупа червени точки като мениджър във фирма за офис техника в Йокохама.

Пътищата на двойката ще се пресекат чак в началото на март, когато музикантът ще се върне в Токио за концерт с групата Blue Swing, пише ''Монитор''.

“В Япония работната дисциплина е малко по-строга, отколкото у нас, затова на Томо й е трудно да бъде спонтанна и да избяга за няколко дни при мен”, казва с усмивка Васко.

Той е твърдо решен да доведе музата си в България през лятото. Вече са се подвизавали като къмпингари по родното Черноморие, а туристическият им маршрут стигнал и до Рилските езера.

Томо получила душевен оргазъм, когато опитала домашна баница с боза. Открила и тайните на кайсиевата ракия.

„Около коледните празници гостувах в японската телевизия NHК и след интервюто ме сюрпризираха с цяла бутилка в бекстейджа”, разказва момчето чудо от „Люлин”.

Освен с езика на любовта с Томо си общуват на английски, но нашенецът е решен да скъси максимално дистанцията:

„Говоря японски на 5%,  но имам учителка в Лондон, която ми помага и уча усилено. Вече знам испански, френски, английски, китайски.”

В края на миналата седмица Васко се завърна в татковината за клубно турне с пианистката Фуджико Хеминг. Загубила частично слуха си, тя става популярна на 65-годишна възраст, след като медии в Страната на изгряващото слънце завъртат документален филм за нея.

Дотогава живее на ръба на бедността и чисти тоалетни, за да се издържа. Днес Хеминг е посланик на UNICEF и има 2 милиона продадени албума зад гърба си. С родния цигулар се запознават преди седем лета в спектакъл, събрал концерт-майстори от всички краища на света.

„Направихме турнета в Англия и Испания, сега дойдохме и тук. На 12-и сме в Плевен и на 14-и сме в Габрово, където никога не съм свирил”, споделя Васко.