Една от най-обичаните звезди на България Георги Калоянчев си отиде от този свят.

Това съобщиха от Съюза на артистите в България.

Големият български актьор е роден в Бургас на 13 януари 1925 година. През 1951 година руският режисьор Борис Бабочкин забелязва младия актьор как превъплъщава образа на Островски в "Буря" с хумор и драматизъм. Веднага след завършването на института, Калоянчев е приет в трупата на Народния театър.

Дебютът му в киното е с филма "Утро над родината" (1951) в ролята на циганчето Сали, което е душата на компанията. Но след това за известен период от време не получава почти никакви роли.

Точно в този период Калоянчев преминава от Народния в трупата на скоро създадения Сатиричен театър. Следва и поредица от незабравими образи – щангистът в "Специалист по всичко" (1962), Кондов във "Вълчицата", инспекторът в "Инспекторът и нощта", фокусникът в "Най-дългата нощ" (1969), Риксата в "Привързаният балон" (1969), Джордано Бруно в италианската продукция "Галилео Галилей" (1969), Езоп в "Езоп" (1971), "Нощните бдения на поп Вечерко" (1981), "Бон шанс, инспекторе!" (1984), "За къде пътувате?" (1990).

През 1990 година режисьорът Иван Ничев засне “Бай Ганьо заминава за Европа” с Георги Калоянчев в ролята на прочутия българин. През 2006 г. излиза своеобразното продължение “Бай Ганьо се завръща от Европа”. Сценарият е писан специално за големия актьор.

През 2006 година Калоянчев получава и Наградата на Съюза на артистите за цялостно творчество.

Но най-голямата награда за него си остава званието Народен артист – в най-истинския му смисъл на актьор всенароден любимец от близо половин век.

Едни от най-известните филми, в които участва, са "Бай Ганьо тръгва по Европа" (1991), "Неочаквана ваканция" (1981) и "Бон шанс, инспекторе!" (1983). Зад гърба си има над 50 години във филмовата индустрия.

Автор е на автобиографичната книга "Жив съм, ваш съм!", която е издадена през 2003 г.