На 12 декември 2012 г., в 19:22 ч., в кино „Люмиер“ ще се състои премиерата на танцовия спектакъл „7D”. Проектът е дело на танцовата група Pop&Roll. За режисурата им помага режисьорът Гергана Димитрова.

За първи път на сцена у нас ще се постави спектакъл, изцяло изграден върху историята на стрийт танца, като различните стилове ще бъдат представени в най-чистия им вид. Авторите на проекта искат да избягат от стандартната интерпретация на уличните движения в танца, за да стигнат до същността му и да го покажат в една нова за нашата публика светлина - такъв, какъвто е бил в своя генезис.

Спектакълът „7D” представя 7 сцени, вдъхновени от личния опит на авторите, зад които всъщност се крият 7 ключови за тях думи: енергия, знание, вдъхновение, вяра, борба, любов и свобода. Това са и ценностите, в които танцьорите от Pop&Roll и партниращите им музиканти, диджеи и бийтбоксери вярват и се опитват да предадат на публиката. Искреността на тези послания личи и от друга тяхна инициатива - Jam On It, най-големия международен младежки фестивал за стрийт танци и култура.

След премиерата на 12.12.2012 г., започваща точно в 19:22 ч. (не случайно сборът от всички цифри прави отново 7), спектакълът „7D“ ще тръгне на турне в 10 български града и в началото на 2013 г. ще се играе в културния център на Манхайм (Германия) - Feuerwache. Скоро ще бъде обявена и програмата на месечните постановки, които спектакълът ще има и в Нов Български Университет.

„7D“ е резултат от усилията на танцова група Pop&Roll (изпълнение и хореография) и Гергана Димитрова (консултант режисура и драматургия), по музика на Иван Шопов a.k.a. Balkansky, Стефан Колев a.k.a. DJ Skill, Peter Peterson Skoog и RooSee a.k.a. Ballkaniac Groover, Самуил Топалов (бийтбокс, глас), Никола Горялов (барабани), Михаела Михайлова (глас) и видео на Костадин „Екзарка“ Екзаров.

„Идеята за спектакъла „7D“ и всичките ни усилия той да е факт, са концентрирани в това не просто да представим различните стилове в стрийт танца. Иска ни се да го направим на сцена, което до момента не се е случвало у нас и е огромно предизвикателство за всички участници в проекта. Иска ни се да заразим публиката с усещането за свобода, което е в основата не само на уличните танци и култура, но и на живота ни. Ще сме щастливи, когато си тръгнат от залата, зрителите да се чувстват една идея по-вдъхновени и заредени, да усетят отново силата на любовта и да са готови да се борят за онова, в което вярват.“, накратко обобщава концепцията на спектакъла Боян Пехливанов от Pop&Roll.

„Един спектакъл сътворен чрез знание и можене, вдъхновен от вяра и любов, който успява да жонглира със сблъсъка на множество стрийт-денс стилове и каламбура от бийтбокс, барабани, вокали, гласове и видео. Разказ за пречистването и свободата, до които танцът може да ни отведе, ако се вслушаме ритъма на сърцето и останем верни на себе си.“, споделя режисьорът на спектакъла, Гергана Димитрова, която е и сред създателите на „36 маймуни“, организация за съвременно алтернативно изкуство и култура, активно работеща в полето на независимата театрална сцена с един от най-успешните си проекти „ПроТекст“.

„7D” е съфинансиран от Програма „Култура“ на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата 2019 г.

Билетите за танцовия спектакъл „7D“ са по 7 лв. и могат да бъдат намерени на касите на Билетен център - НДК.