Мистър Бийн ще се пенсионира! Създателят му - актьорът Роуън Аткинсън, обмисля да се откаже вече от звездната си роля, тъй като се чувствал остарял.

Да играеш детински роли на средна възраст, всъщност изглежда доста тъжно, разказа актьорът наскоро пред в. "Дейли телеграф".

"Освен че започва да отпада физически, всеки, който играе младежка роля на 50-годишна възраст, не изглежда много добре. Човек трябва да внимава", смята Аткинсън, пише 24chasa.bg.

Последната поява на актьора като Мистър Бийн беше на откриването на олимпийските игри в Лондон миналото лято, когато той накара отново милиони негови почитатели на стадиона и по света да се посмеят.

Аткинсън измисля Мистър Бийн, докато учи за магистратура в Оксфорд. Първите скечове са именно в драматическото общество на Оксфордския университет. По-късно "Мистър Бийн" се ражда като комедийна телевизионна програма, която тръгва по ITV на първи януари 1990 г. Епизодите със знаменития неудачник на средна възраст са по 25 минути. Главен автор и актьор в скечовете е именно Аткинсън. Отделни епизоди са писани и от Робин Дрискол, Ричард Къртис и Бен Елтън.

Зрителският интерес е огромен, 19 милиона души гледат тв епизода от 1991 г. "Проблемите с Мистър Бийн". Програмата се излъчва до 1995 г. и е гледана в 245 държави. Последният епизод "Лека нощ, Мистър Бийн" е излъчен на 31 октомври 1995 г. Има и още един епизод, който е записан на видео през ноември 1995 г., но е пуснат едва през 2006 г.

Ролята на Мистър Бийн прави Роуън Аткинсън световноизвестна звезда с богатство от 71 млн. британски лири. След тв шоуто Аткинсън снима и 2 филма за Мистър Бийн. Приходите от двете ленти са около 480 млн. долара, а смешният чудак, който не върши нищо както трябва, се превръща в икона. Успехът на героя е огромен, появява се дори анимационна серия.

Мистър Бийн живее сам в малкия си апартамент в лондонския квартал "Хайбъри". Няма малко име, така и не става ясно какво точно работи. Почти винаги носи емблематичното вълнено сако с тънка червена вратовръзка и не се отделя от своя електронен часовник калкулатор.

Аткинсън описва героя си като "дете в тялото на пораснал мъж". Той е принуден да решава различните проблеми в ежедневието, като много често причинява пълно объркване, тъй като, изглежда, няма представа от елементарни неща в живота. Обикновено изобщо не се съобразява с другите хора и е доста дребнав, докато се опитва да се оправи. Мистър Бийн говори много рядко и хуморът на сериите е предимно в движенията и контактите му с другите хора, както и в необичайните му и често абсурдни хрумвания за разрешаване на най-прости ситуации. Сериите са доста повлияни от комедийните актьори в немите филми.

Роуън Аткинсън до такава степен се свързва с ролята на Мистър Бийн, че го търсят за всяка следваща кинопродукция. Освен че го прави богат, Мистър Бийн му дава много в професионално отношение, разказва актьорът. Затова и Аткинсън иска да се откаже навреме. "Усещам, че с течение на годините ще мога да давам на тази роля все по-малко", признава той. Актьорът се надява отново да се върне към театъра и да играе по-драматични роли. В момента се подготвя за главната роля в пиесата на Саймън Грей "Условията на Куотърмейн".

Аткинсън, който е смятан за един от големите съвременни британски комедийни актьори, започва кариерата си в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век. През 1981 г., на 26 години, той става най-младият актьор със собствено шоу в театрите в Уест Енд в Лондон, за което по-късно му присъждат и наградата "Оливър".

Ранното детство на Аткинсън по нищо не показва, че има актьорски заложби. Той е най-малкият от 4-ма братя. Като малък леко заеква, като част от този говорен дефект се проявява от време на време и сега. Учи инженерство като баща си, но в университета открива, че го влече комедийната игра. Именно в Оксфорд се запознава с бъдещия сценарист Ричард Къртис. За Аткинсън срещата с него е един от големите шансове в живота.

Роуън Аткинсън признава, че чувства известна близост с Мистър Бийн. "Играл съм няколко роли на тъжни, изолирани ергени. И донякъде мога да се идентифицирам с някои техни черти. Собственият ми живот не е бил трагичен, но съзнавам, че съм човек, който също така може да седи в една стая и в продължение на 10 минути да не прави нищо, освен да гледа в тапета отсреща и да мисли. Способен съм да се усамотя в мислите си. И съм напълно щастлив в това състояние", признава той пред в. "Дейли телеграф".

Главните герои

Ирма Гоб е приятелката на Мистър Бийн. Появява се в много от епизодите. Героят се отнася доста пренебрежително към нея, по-скоро като към приятелка, отколкото като към любовница. Тя обаче определено очаква той да й предложи брак във "Весела Коледа, Мистър Бийн". Когато това не се случва, тя го изоставя завинаги.

Теди е плюшеното мече на Мистър Бийн и може би най-добрият му приятел. Макар че е само играчка, героят често се преструва, че мечето е живо. Купува му подарък за Коледа и се опитва да не го буди, когато става сутрин.

Колата - британска Leyland Mini 1000, е ключова в сериала и с нея са свързани едни от най-смешните сцени - Мистър Бийн се облича в нея, Мистър Бийн я кара, покатерен на стол върху покрива й, запалва двигателя й с какви ли не ключове. В друг епизод пък героят се опитва да не си плати таксата за паркинг, като излиза с колата през входа.

Първоначално автомобилът е оранжево BMC Mini MK IIот 1969 г., но той катастрофира извън снимките след първия епизод. Веднага след това е заменен от модел 1976 в цвят яркозелено с черен капак.