Видеоклипът "Гангнам Стайл” (Gangnam Style) на южнокорейския рап феномен Сай (Psy) стана най-гледаният в историята на YouTube, постигайки 809 млн. гледания от момента, в който е бил постнат през юли, предаде Ройтерс в неделя.

Франс прес отбелязва, че така изпълнителят, който наскоро получи МТВ-награда за най-добро видео, е изпреварил клипа на песента "Бейби" на канадската звезда Джъстин Бийбър, постигнал 803 млн. посещения в YouTube .

Любопитното е, че именно мениджърът на Бийбър – Скутър Браун, е първият в САЩ, който слага в профила си в Туитър линк към видеото Gangnam Style.

Клипът е закачка с консуматорския начин на живот в богаташкото предградие Гангнам в столицата на Южна Корея – Сеул. Във видеото закръгленият 34-годишен Сай танцува, сякаш е върху галопиращ кон, държи юзди и върти ласо по начин, по който полудяха всички танцьори.

В имитацията на Сай се включиха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, излезе версия с танцуващ „гангнам стайл” китайски робот и редица пародии.

Видеото се гледа между 7 и 10 милиона пъти на ден, което може да го направи първия клип с рекордните един милиард посещения, посочва в комюнике YouTube. Освен това то държи световния Гинес рекорд за най-харесвана песен някога, имайки малко под 5.4 млн. "лайквания”.

Сай е на голяма почит в страната си заради планетарния успех на хита му. Този месец той получи една от най-престижните южнокорейски награди - ордена за заслуги към културата.