Талантливият Иван Петров взе участие в оригиналния международен проект на ЕБУ (Европейския съюз за радио и телевизия) – „Вълшебният цирк”.

Той е създаден през 2010г. и представлява цирково шоу с участието на талантливи деца – изпълнители от европейските страни, което се провежда под шатрата на „Цирк дьо Ноел” в Женева.

Шоуто няма конкурсен характер, а младите изпълнители – възпитаници на циркови школи от всички краища на Европа демонстрират таланта си единствено и само в името на красотата на цирковото изкуство.

В тазгодишното издание на „Вълшебният цирк” участваха представители на Швейцария, Белгия, Русия, Холандия, Франция, Ирландия, Португалия и Армения.

За да представи България организаторите на проекта и изпълнителният му продуцент одобриха участието на 10-годишния Иван Петров, с артистичен псевдоним Маг Айвън.

БНТ избра малкия фокусник да представя нашата страна след консултация с представители на ръководството на единствената в България Школа за атракционни изкуства към Националния дворец на децата в София.

През тази година с изпълнение на фокуси Иван спечели първа награда за МЛАДА ИЗГРЯВАЩА ЗВЕЗДА на Фестивала „Магична среща - Златната котка” в Габрово.

Благодарение на вродения му талант да забавлява и весели хората, с богатото си чувство за хумор и илюзия, от ранна детска възраст той участва многократно в различни артистични прояви в тв предавания в страната и чужбина.

В Женева изпълнението на Иван предизвика голям интерес не само сред публиката, но и от страна на организаторите и продуцентите. Всички специалисти изказаха мнение, че Иван е изключително талантлив и ако продължи да се развива в тази област, го очаква голямо бъдеще. Суперлативи Иван получи и от учителите и треньорите на останалите деца-участници. Пред гримьорните той често правеше импровизирани кратки представления на фокуси, които не бяха включени в триминутното му изпълнение на сцената на „Вълшебният цирк”, но за които получи аплодисменти от многобройна публика.

Срещата на младите таланти показа, че между децата понятието „езикова бариера” не съществува. Българският изпълнител получи пълната подкрепа на продуцентите, които се съобразиха и изпълниха всички изисквания по отношение представянето му на сцената.

Българските зрители ще могат да видят този празник на цирковото  изкуство с българско участие  на 25 декември в празничната програма на БНТ1.