Новият трейлър на ''Оз: Великият и Могъщият'' разкрива още по-пищен фантастичен свят. Оригиналният фентъзи проект на режисьора Сам Рейми („Спайдър-мен”) и продуцента Джон Рот („Алиса в страната на чудесата”; „Снежанка и ловецът”) обещава не само пищни визуални решения, но и любопитни персонажи.

Сюжетът на ''Оз: Великият и Могъщият'' предшества действията в популярния в цял свят роман на Л. Франк Баум за магьосника от Изумрудения град.

Благодарение на въображението на кинодейците ще проследим неговата история от самото начало в една мащабна продукция за любителите на приключения от всички възрасти.

Главният герой Оскар Дигс (Джеймс Франко) е незначителен илюзионист, който демонстрира своите фокуси в цирк, пътуващ из Средния Запад. Човек със съмнителен морал, Оскар, познат още като Оз, е красив и чаровен шарлатанин, който се предпазва от проблемите със завидни ораторски умения. Когато вихрушка го запраща от прашния Канзас в бликащата от живот страна Оз, той си мисли, че е ударил джакпота и че славата и богатството вече са му в джоба. Всичко това, обаче, е преди да срещне трите вещици и да се забърка в грандиозните проблеми на страната Оз и нейните обитатели.

Новият трейлър на ''Оз: Великият и Могъщият'' представя трите вещици и разкрива кои са другите обитатели на удивителната страна Оз. Първата вещица е Теодора (Мила Кунис). Красива и леко наивна, тя е винаги обгрижвана от сестра си Еванора и мечтае единствено за мир в Оз. Тя вярва истински, че магьосникът от предсказанието наистина ще се появи и ще възстанови спокойствието в страната. Сестра й Еванора (Рейчъл Уайс) е Злата вещица от Изток. Със своя всепроникващ поглед тя има силно присъствие и е поставила себе си в ролята на кралски съветник и пазител на  Изумрудения град. Глинда „Добрата” (Мишел Уилямс) е Вещицата от Юг и управлява мирно кралство с обикновени и мили поданици. Прелестната Глинда е не само състрадателна и доброжелателна, но и яростна защитничка на своя народ. Тя отрано вижда, че под фасадата на Оскар се крие истинска добрина и е готова да му помогне да сбъдне съдбата си.

Въвлечен по неволя в епичните проблеми, пред които са изправени страната Оз и обитателите й, Оскар трябва да установи кой е добър и кой  лош преди да е станало късно. В необикновеното му приключение, към него се присъединяват колоритни същества, с които ще се изправи срещу други чудати и страховити създания. Негов асистент и „дясна ръка” е Франк (Зак Браф). Той се грижи за парите, поправя костюмите и представя фокусите му, и въпреки че е недооценен и дори използван, той е единственият му приятел. Финли (с гласа на Зак Браф) е крилата маймуна, която също придружава Оз в неговото пътешествие, но няма високо мнение за фокусника и винаги му го напомня. Тяхна спътничка е смелото Порцеланово  момиче ( с гласа на Джой Кинг), което случайно среща Оз, след като родното й място – Порцелановият град - е сполетяно от разрушително бедствие.

Сред обитателите на Оз има разнообразни и чудати народи. Уинкитата са застрашителни, почти 2,5 метра високи и носещи копия пазители на Изумрудения град, под командването на Еванора. Четирдесетгодишните, тинкърсите и мънчкините са жители на кралството на Глинда. Четирдесетгодишните са сърцати, обикновени фермери, а тинкърсите са високи, слаби и възрастни хора, с дълги бели бради и елфически уши, които могат да построят всичко. Те компенсират липсата на енергия с изобретателност и находчивост. Мънчкините пък са кикотещи се, щастливи, малки хора, които живеят мирно, пеят песни и изработват красиви дрехи. Те не се вълнуват от останалия свят, но са верни на Глинда и дават всичко от себе си, за да й помагат. Един от тях е Кнук (Тони Кокс) – напрегнат и намръщен мънчкин, който като Глашатай на Изумрудения град, представя всички посетители. Независимо от свадливия си нрав, той също е верен на Глинда и неохотно става съюзник на Оз.

''Оз: Великият и Могъщият'' излиза на голям екран в 3D и IMAX 3D на 8 март 2013 г., когато ще могат да го гледат и българските зрители.