Топмоделът Ралица Балева се задържа в България повече от обикновено. Миналия месец бившата снаха на Милко Балев, която е рекламно лице на дизайнерката Жени Живкова, представи тоалети от най-новата й колекция.

Така Ралица влезе отново в лъча на прожекторите, който иначе старателно избягва.

На 6 ноември, когато е рожденият ден на дъщеря й Маргарет, манекенката повдигна малко завесата около личния си живот в откровен разговор с репортер на в. „Монитор”. Защо Ралица Балева се омъжи втори път, каква майка е и какви са малките трикове, за да си господарка на големия подиум, четете в настоящото интервю.

- Ралица, каква беше главната причина да се върнете в България?

- Прибрах се лятото за един месец. После си заминах за Швейцария и се върнах за ревюто на Жени Живкова. Аз по принцип често се връщам в България, но повечето пъти съм инкогнито. Оставам си със семейството.

- Виждате ли промяна в страната?

- Виждам София много променена. Столицата ни е станала много хубав град. С отварянето на метрото, с подобряването на булевард „Витоша”, с новите пътища и магистрали, всичко е много приятно. Радвам се и в същото време се изкушавам да остана по-дълго. Виждам, че има и много усмихнати хора. Знам, че повечето българи имат много проблеми, но виждам хубави хора и деца. С дъщеря ми Маргарет ходим на детските площадки. Дори те са на европейско ниво - даже някои от тях са по-хубави от швейцарските.

- На колко езика комуникира дъщеря ви?

- Маргарет владее перфектно български, италиански и английски език и познава руския и немския. Моето внимание е изцяло насочено към нея. Желая да учи много. В днешно време, за да преуспееш, да си независим и да имаш успешна кариера, трябва да си много добре подготвен в академично отношение. Особено за една жена е много важно да е образована. Но не искам хората да останат с впечатление, че съм свръхамбициозна майка.

- Как се запознахте с бащата на Маргарет - Джон Балдзар-ини?

- Преди години в Италия. Джон ме впечатли със своя ум, обаятелност и най-вече той е много практичен човек с широк възглед към нещата.

- Също така е доста състоятелен. Връзката красива жена-богат мъж сякаш става закономерност в последно време...

- Това не е само тенденция в България, но и по целия свят. По принцип около красивите жени винаги се въртят богати мъже. Парите им дават власт и затова богатите мъже имат по-голямо самочувствие и се стремят да имат до себе си красиви жени от шоубизнеса. Не виждам нищо лошо в това състоятелните мъже да се обвързват с красиви половинки. Виждала съм обаче и по-обикновени жени, които се стремят към богаташи, но аз не ги осъждам. Това са много лични стремежи, може да го правят от чувство на несигурност или просто искат да си уредят положението. Може и да има и меркантилни подбуди.

В моя свят, в който съм се движила в модата, съм била непрекъснато заобиколена от известни и богати мъже. Можела съм да имам такива връзки. Но това не е бил моят стремеж. Винаги съм целяла да бъда независима. Актуалният ми мъж не е нещо особено в западния свят. Не е някакъв милиардер, който да се отличава с особено богатство. Не съм го избрала заради парите. Държа да се разбирам с човека до себе си. И държа мъжът до мен да ме покори с нещо и да може да ме задържи с нещо.

- Знае се, че сред обожателите ви са имена като Шон Пен. Съпругът ви не ревнува ли?

- Почти винаги, където съм ходела, се появяват ухажори и в това няма нищо лошо. Самата аз съм била поласкана, но като цяло съм резервирана. Ако съм имала връзка с известна личност, със сигурност щеше да се чуе. Иначе съм от жените, които не флиртуват с мъжете. Много съм любознателна и ме интересува човешката личност. Имам много приятели в цял свят, с които продължавам да си контактувам, но не давам повод за ревност. Самата аз не съм ревнива и смятам, че това е много деструктивно чувство. Не ми е присъщо да притежавам човека до мен. Ревността не е начинът, с който може да задържиш един мъж, както и аз не мога да бъда задържана с ревност.

- Защо се разделихте с първия си съпруг Калин Балев?

- Много личен въпрос. За мен няма някаква определена причина. Времената и животът ни разделиха. Така се случи, че заминах. Ние сме били разделени повече от 15 години, преди официално да се разведем. Не е имало изневери, както писаха някои жълти издания. Много уважавам неговото семейство и се радвам, че продължаваме да се виждам с тях. Най-вече поддържам отношения с майката на Калин.

- Как се запознахте с Калин?

- Бях много малка, когато срещнах Калин. Едва 16-годишна го срещнах на „Кристал”, там се събираха рокерите и много ме впечатлиха. Даже Калин имаше друга приятелка. Срещахме се по купони. След едно море той ми звънна и нещата постепенно се случиха. Поне една година се виждахме, без да сме гаджета. Все пак бях доста малка и той си даваше сметка. Калин е осем години по-голям от мен и ме е изчаквал. Радвам се, че си останахме приятели. Той има жена до себе си и аз много ценя неговите картини.

- Вие от много малка попадате в света на модата. Получавали ли сте неприлични предложения – например да ви включат  в каталог за платен секс?

- Не. Явно не вдъхновявам мъжете за такива предложения. Чувам, че тук има такава практика, а това би било много жалко за самите момичета. На Запад също се обсъждат подобни проблеми. Но там моделството си е истинска професия. Манекенките са недостъпни. Те живеят в отделни общежития и агенциите много ги пазят. Имат отделни шофьори. За съмнителен морал агенцията те уволнява, защото те не толерират подобно поведение. Не може да има смесване между манекенството и проституцията. Разбира се, има и такива моделки, но те са изключение.

- Как преуспяхте в света на модата?

- Приемала съм моделството като сериозна професия. Трябва да се отнасяш и професионално - да си лягаш рано, да ходиш навреме на кастинги, на пътувания и снимки. Винаги да си в добра физическа форма. Ако почнеш да излизаш, да се дрогираш, лека-полека отпадаш от света на модата. Жал ми е за хубавите момичета, които правят компромиси със себе си. Но не ги осъждам.

- Каква е тайната ви за перфектна форма?

- Смятам, че формата за една жена, която е към 40 години и повече, е много важна. Трябва тялото да се поддържа добре, да се тренира всеки ден. Храня се здравословно. Не ям сол, захар, бяло брашно и ориз. Консумирам само черен хляб и необработени храни. Полагам специални грижи за кожата на лицето си и я поддържам с качествени кремове. Генът също има някакво значение.

- А какво мислите за козметичните процедури и силиконовите имплантанти?

- Не бих препоръчала на дъщеря си да си слага силикон, когато стане тийнейджърка. Не съм против пластичните операции. Смятам, че всеки има право да си подобри визията, ако не я възприема. Важното е да не се прекалява. Човек трябва да се възприеме такъв, какъвто е и да вярва, че е красив.

Източник: в. "Монитор"