- Мариана, вече втори ден сте извън къщата на "ВИП Брадър". Обсъдихте ли с Ханес дата за сватбата ви, къде ще е?

- Ще е през пролетта или лятото, със сигурност в България. Моите гости са много повече от тези на Ханес. И ще е по-лесно 30 човека да се придвижат от Италия към България, отколкото обратното. При всички положения ще е някъде на морето, ще има голяма сцена, а върху нея - много инструменти. Аз и колегите ми ще сме горе. Не сме обсъждали още и кой ще поканим да ни кумува. Нямаме време, днес Ханес замина рано сутринта.

- Къде замина? Защо не го придружихте?

- Той отиде в Италия по работа, на един прекрасен винен фестивал. Това пътуване е организирано от много отдавна. Аз не съм и планувала да замина с него, защото не се знаеше колко дълго ще остана в шоуто. Връща се на 14-и, в сряда.

- Той с какво се занимава?

- Ханес има фирма за внос на вина от чужбина. В началото не е мислил да живее у нас, но бизнесът му потръгна.

- В шоуто той каза, че ще попита баща си дали може да се ожените в неговия замък в Тирол.

- Сватбата ще е тук. Карл, бащата на Ханес, е доста популярен писател в Южен Тирол. Освен това е много артистичен - може да свири на няколко инструмента. Истината е, че баща му няма замък, а го е взел под наем и го менаджира. Вътре има ресторант, в който се организират семинари, премиери на книги, дегустации на вина. Баща му работи там. За съжаление не е негов.

Там, точно на границата между Швейцария и Австрия, е пълно със замъци. Живеят потомци от династията Кобург. Наблизо има огромен замък, който се помещава от истински граф, не съм запомнила името му. Труден ми е езикът им като цяло, говорят немски. Южен Тирол е автономия в Италия - малка държава в държавата. Имат много интересна култура и история.

- Майката на Ханес също ли живее в замъка?

- Да, тя е пенсионерка. Казва се Ана-Катерина. Грижи се за инвалиди. Има си малка градина, за която се грижи по цял ден. Като ходим на гости, ядем пресни зеленчуци, току-що откъснати. Понякога помага за отглеждането на инвалиди, но като цяло е пенсинерка. И двамата са много мили хора.

- Колко често ходите там?

- За съжаление не много. За четири години, откакто сме заедно с Ханес, сме ходили четири пъти. И те идват по веднъж в годината. Сега, зимата, отново ще пропуснем. Предпочитам през януари да отидем някъде на топло. Снощи го обсъждахме с мъжа ми, ще вземем и детето.

- Споменахте в шоуто, че много се ревнувате?

- Разбира се, че се ревнуваме. Аз поддържам теорията, че ако хората не се ревнуват, значи не се обичат. В понеделник вечерта на въпроса на Ники Кънчев отговорих, че може би той ревнува от мои стари гаджета.

- Ханес познава ли ги?

- Той познава всичките ми стари гаджета. Миналата година бях на участие покрай "Гласът на България". Точно тогава се пренасяхме в новия апартамент. Прибрах се, влязох вкъщи, а на терасата - Ханес и Станислав, първият мъж в живота ми, първото ми гадже, ходихме 3 години. Двамата седят на балкона и пият бира. Казаха ми, че си говорели за мен, колко съм била готина.

Оказа се, че преди това са пренесли целия багаж от стария в новия апартамент с колата на Станислав.

Всъщност аз съм запазила приятелствата с всичките си гаджета. И сме много близки. На Станислав и жена му им се роди детенце една година след дъщеря ни. Сега някои от дрехите на Мимето ги даваме на тях.

- Ханес е израснал в Тирол, а вие как израснахте? Няколко пъти в шоуто казахте, че сте живели сред пияници. Кого визирахте?

- Да, този факт не ме притеснява. Дядо ми, чичо ми и баща ми пийваха порядъчно. И това никога не ми е харесвало. Никога обаче вкъщи е нямало домашно насилие, както пишат жълтите издания.

Аз съм свикнала да виждам как алкохолът може да се отрази върху хората. Как олекотява мисленето им, отношението им към останалите. Как омаловажава авторитета на другия, как потискат околните. Защото си мислят по някакъв начин, че са безсмъртни.
Затова съм развила една неприязън към пияния поглед на мъжа.

И дядо ми, и чичо ми, и баща ми си бяха много добродушни, въпреки че си пийваха. Те не се различават много от 80% от семействата в Бъгария според мен.

Моят баща почина, когато бях 15-годишна, от инфаркт, на 42 години.

- Заради пиенето ли?

- Не мисля. Това е по наследство. Баба ми, майката на баща ми, също е починала на 42 години.

- Как се справихте със загубата на баща си?

- Беше голям шок за мен. Бях на 15 години, във възраст, в която имах нужда от опора, загубих родител. Не смятам обаче, че съм преживяла нещо кой знае колко по-различно. Това се случва навсякъде. Приех, че животът свършва, къде точно и кога ще свърши, никой не може да каже.

- Майка ви как се справяше? Сама е отгледала вас и брат ви?

- Майка ми е герой. Аз и брат ми работехме от много малки. Такава ни е била съдбата. Оцеляваме. И до ден днешен ние тримата заедно сме много силни. Грижим се един за друг, помагаме си.

- Майка ви ли се грижеше за дъщеря ви Мария-Магдалена, докато бяхте във "ВИП Брадър"?

- И тя, и Ханес. Прехвърляли са си я, кой, когато има работа, я дава на другия. Мимето е много добре. Аз успях чак снощи да си я взема вкъщи. Станала е по-висока, отслабнала е, вече говори съвсем всичко. Абсолютно сама си ходи до тоалетната, сама се обслужва. Снощи исках да й помогна да си обуе чорапите, а тя ми каза: "Не, не. Аз, аз." Много ме прегръща и ме целува, гали ме, точно като голям човек.

- Мария гледала ли ви е в шоуто?

- Майка ми каза, че онази вечер, в понеделник, когато съм излязла на сцената, Мими е казала: "Бабо, мама свърши нейната работа и сега си идва вкъщи. Хайде да я чакаме." Тя разбира какво се случва. Последната седмица е лягала на коленете на баба
си и я питала за мен, кога ще се прибера от работа. Отказвала е да се храни.

Снощи си пуснахме епизода по Нова тв, тя погледна и каза: "Мамо, виж - тати е в телевизора, тати е тук."

- Двете сте се срещали в изповедалнята по време на формата, нали?

- Имахме срещи. По 30 минути всяка седмица в събота или в неделя. Някои от тях аз ги отказах. Защото обстановката в къщата е напрегната. А когато съм тъжна или ядосана, винаги съм внимавала да не предам това и на детенцето си, да не става свидетел на моите сълзи. Трудно е да обясниш на едно 3-годишно дете защо плачеш.

- Наистина ли сте пили кафе със Слави Трифонов, преди да влезете в къщата? Какво обсъдихте?

- Да, беше чисто човешки и приятелски разговор. Нищо кой знае какво. Обсъдихме формата "ВИП Брадър". Той ми каза: "Бъди силна, бъди себе си и не губи контрол." Аз го изгубих, но в крайна сметка човек на моменти му идва в повече.

- Той обиден ли ви е за това, че отказахте да сте треньор във втория сезон на "Гласът на България"?

- Имах покана да бъда треньор и във втория сезон. Беше ясно, че може да бъдем същите треньори, но в крайна сметка всеки си беше тръгнал по неговия път. Животът се върти и всеки има право на избор.

Слави няма за какво да ми се сърди. Той е изпълнител на Би Ти Ви, както в случая бях и аз. Може от Би Ти Ви да ми се сърдят, Слави - не. С телевизията успяхме приятелски и дипломатично да се разделим, нямахме особени проблеми.

- Хонорарът от "ВИП Брадър" за какво ще ви стигне?

- Ще разпределя парите навсякъде по мъничко. В никакъв случай животът ми няма да се промени кой знае колко. Няма да се превърна в принцеса. Ще има и за песен, клип, ще има и за апартамента, който изплащам. Ще успея да покрия малка част.

- Струваше ли си предизвикателството?

- Трудно ми е да дам категорично мнение. Щом съм била там, значи си е струвало. За да опозная Фънки, колко хубав човек е, да преоткрия отново Орлин Павлов, да заобичам Никол Станкулова.

- Кой момент няма да забравите от шоуто?

- Всички се бяхме събрали на белия килим до изповедалнята. Къци, Юлиан и Фънки свиреха на китари. Бони тропаше на дъска за зеленчуци с дървена лъжица за супа, а Люси - на кофа. Всички заедно пеехме "Блажени години, рокендролът беше млад".
И, разбира се, предложението на Ханес, което не може да се опише с думи.

- Как възприеха близките ви вашето участие?

- Когато излязох в понеделник вечерта, майка ми каза: "Всичко е наред, аз виждах на екрана Мариана такава, каквато си е. Ти не изневери на себе си. Всичко свърши, издържа. Браво, маме."

Източник: в. "24 часа"