Лейди Гага съобщи, че ще дари наградата си за мир, присъдена й от вдовицата на Джон Ленън Йоко Оно, на Фондацията срещу СПИН на британския певец Елтън Джон, предаде БГНЕС.

"Ще даря тази награда на фондацията "Елтън Джон срещу СПИН" и ще работя в тясно сътрудничество с нея, за да направим така, че парите да отидат специално за сираците и социално слабите младежи в САЩ, родени с вируса на СПИН или с болестта СПИН", каза тя при връчването на наградата.

Наградата "ЛенънОно за мир" се присъжда на всеки две години от Йоко Оно, вдовицата на Джон Ленън.

Йоко Оно заяви пред АФП, че иска да отличи Лейди Гада за борбата й в полза на правата на хомосексуалните. Лейди Гага е силна и е страхотно, че тя използва силата си, за да прави и други неща, освен само да пее, каза Оно.

Освен американската певица, сред лауреатите тази година са руската пънк група "Пуси Райът", американският есеист Джон Пъркинс, активистката Рейчъл Кори, убита в Газа, и журналистът Кристофър Хичънс, също американци.

Наградата "ЛенънОно за мир" бе учредена от вдовицата на бившия член на "Бийтълс" през 2002 г. в памет на борбеността на съпруга си. Тя се присъжда на хора, които работят за мира в света. Размерът на наградата никога не е бил разкрит.