"Любовта е лудост" във Варна. 20-тото юбилейно издание на международния филмов фестивал започна на 31 август и ще продължи до 6 септември.

71 филма от 19 държави ще бъдат показани на фестивала. Големите звезди на родното кино ще дефилират по червения килим, опънат пред Фестивалния и конгресен център.

Гост на събитието е руската актриса Наталия Бондарчук. Наградата за цялостен принос отива при сценариста Анжел Вагенщайн, който през октомври ще навърши 90 години.

"По случай юбилейното издание решихме да предложим на зрителите едно малко пиршество. Въпреки че аз лично съм противник на прекомерното разрастване на подобен род инициативи, защото един киноман, който иска да види всичко, просто физически не е в състояние да присъства едновременно на четири прожекции примерно", каза артистичният директор на събитието Александър Грозев сподели:

За закриването организаторите са избрали "Албърт Нобс". В нискобюджетната продукция, която тази година имаше три номинации за "Оскар", Глен Клоуз играе мъж.

12 са филмите, които ще се борят за голямата награда на фестивала "Любовта е лудост" -  "Златна Афродита". Сред тях има ленти от Германия, Полша, Унгария, Турция, Гърция, Русия, Украйна.  Пет лева е цената на билета за повечето прожекции по време на фестивала.

Само за откриването и закриването билетът е с цена 10 лева. В програмата има и филми, които ще могат да се гледат при вход свободен.