Red Hot Chili Peppers буквално подпалиха атмосферата в претъпканата софийска зала “Арена Армеец” в съботната вечер.

Близо 2 часа хиляди хора скачаха, пяха, пляскаха и не искаха шоуто да свършва.

Всичко започна малко преди 9,30 вечерта, когато на сцената излязоха барабанистът Чад Смит, басистът Майкъл "Флий" Балзари и китаристът Джош Клингхофър, а секунди по-късно – и фронтменът Антъни Кийдис.

Те откриха купона с "Monarchy of Roses" – парче от албума им "I’m with You" от 2011г. – името и на турнето им, чест от което е концертът в София.

Оща тук публиката буквално беше взривена от мощния саунд и енергията на групата. След това “Around the World” върна феновете към добре познатите хитове и накара всички да пеят, а на "Snow (Hey Oh)" хидяди крещяха в хор: “хей, о!”.

На терена се виждаше гора ръце, а по трибуните малко хора се удържаха да останат седнали. Повечето в залата танцуваха, пееха и размахваха ръце, без да се налага от сцената да ги подканят: “Hands up!” (вдигнете ръце).

Тоталният хит “Otherside” наелектризира атмосферата още повече. Последвалите “Look Around”, “Can't Stop”, “Wet Sand” бяха продължение на вече започнатото – едно шоу, изпълнено с толкова енергия, че не просто да нажежи емоциите, но и да ги накара да избухнат.

Бандата не пропусна и “Blood Sugar Sex Magik”, с която проби преди повече от 20 години.

И макар вече да не могат да се нарекат млади, музикантите никак не изглеждаха изморени. Антъни не престана да тича и скача на сцената, без дори да се задъха, това не даде отражение на гласа му.

И макар много критици да твърдят, че не може да пее, това, което показа в "Арена Армеец" опустоши всичките им аргументи. Флий беше още по-енергичен.

Двамата се представиха в интересен стайлинг пред публиката – черни панталони с един нормален дълъг крачол и втори – отрязан до коляното. “Голият” крак беше обут в чорап до коляното на бели и червени райета.

След второто парче и двамата бяха голи до кръста, което разкри, че все още имат тела, с каквито едва ли могат да се похвалят много по-млади от тях мъже. Джош пък трябваше през цялото време да свири, седнал на стол, тъй като в средата на август счупи крак по време на шоу.

Наложи му се да излиза на сцената с патерици, но това по никакъв начин не навреди на изпълнението му. И даде пример на звезди като вокала на Джамирокуай, Джей Кей, които отменят концерти заради навехнат крак, пише dartsnews.bg

Към средата на шоуто Антъни разпъна българското знаме и го сложи на сцената, където остана до края на концерта. Върху бялата лента на трибагреника бяха пришити инициалите на бандата - RHCP.

"Under the Bridge" Антъни пя “в дует” с публиката, която знаеше наизуст целият текст. Нещо подобно се получи и с “Californication”. А след “By the Way” групата напусна сцената след шоу, продължило близо час и половина. Публиката обаче не беше съгласна да се раздели толкова бързо с купона. И не престана да крещи и ръкопляска в очакване на бис.

Точно 5 минути по-късно барабанистът излезе и това предизвика толкова шумни овации, че се наложи да запуши ушите си. Флий пък се разходи на ръце по сцената. Последва още половинчасово шоу, след което беше ясно – вече наистина си търгват. Но преди това басистът изнесе дълга реч пред публиката, от която заради аплаузите не се чу почти нищо освен “обичаме ви”.

Дълго след шоуто заклети фенове продължаваха да крещят по улиците и около залата, а от колите се чуваха Red Hot Chili Peppers. За съжаление на много, които искаха да чуят групата, организаторите от София Мюзик Ентерпрайсис преместиха концерта от Герена, къдено първоначално трябваше да се проведе, в залата, която явно беше с по-малък капацитет - проверка на Дартс нюз показа, че много фенове не са успели да си купят билети, тъй като количествата са били изчерпани, когато са отишли до касите.