Вчера хакери замесиха бълагарския певец Азис в скандала с руските пънкарки от "Пуси райът". Артистичните и музикални превъплъщения на поп-фолк изпълнителя се оказаха достатъчно провокативни, за да иронизират решението на руския съд, който прати в затвора певиците заради "молебена" им срещу Путин.

Клипът на песента "Мразиш" на Азис се появи на сайта на московския съд. Отговорност за хакерската атака поеха "Анонимните".

Ето какво каза певецът по повода пред "По света и у нас":

БНТ: - Ваше видео е използвано в хакерска атака в защита на певиците от Пуси райът в Русия. Изненадан ли сте и как си обяснявате това?

Азис: - По някакъв начин мога да го приема двустранно, може да бъде като една бяла лястовица, като поздрав, визитна картичка с послание за мир и толерантност към различните. Може да бъде използвано и по друг начин, но аз го приемам като послание за мир.

Всъщност клипът на песента "Мразиш" си има своя руска история. Миналата година тя беше пародирана в най-гледаното в Русия хумористично предаване "Комеди клъб" и благодарение на това беше видяна от хиляди в руския интернет. Азис не е обиден на руските комици, казва, че са му изписали вежди като са го направили световно популярен. Певецът казва, че творчеството му е с послание за толерантност. А и има свое непоклатимо отношение към провокациите в изкуството - било то художествени като неговите, или политически - като на "Пуси райът".

Азис: - Граници трябва да има разбира се, всичко трябва да бъде културно представено. Наистина имаше една нотка, в която прекрачихме границата. Говоря за "Пуси райът", за изявата в църквата. Не че би се повлиял някой от това, но не беше красиво представено.

Азис обаче е убеден, че наказанието за руските музикантки бунтарки е несправедливо. Смята, че досега български музиканти не са коментирали случаят с "Пуси райът" не защото нямат отношение, а защото не са ги питали.

Азис: - Всички тези неща, които се случиха на тези момичета, не бива да се случват през 2012 г. на никой. За мен това нещо означава само едно, че в Русия комунизмът не си е отишъл.

Азис е получил и множество обаждани от руски журналисти. Питали го не само за "Пуси райът", но и дали е готов да пее за Путин, цитира lifestyle.bg.

Азис: - Да, аз бих пял за Путин. С удоволствие, защо не, всичко е бизнес.