Стоян Янкулов-Стунджи и новата му формация Soundskaters ще свирят на откриването на петото издание на "Беглика фест", фестивала за съзнателно общуване с природата. Сред останалите членове на бандата са джаз музикантите Роко Захариев и Жоро Дончев.

Началото е тази вечер от 17,30 часа и ще бъде поставено от внушителния звук на 101 каба-гайди.

Събитието ще продължи до 19-ти август в местността Батлъбоаз на бреговете на язовир Голям Беглик.

В първия ден смесица от джаз, клезмер, татарски и балкански мотиви ще сервират музикалните авантюристи от Етномалия по покана на Полския институт.

Сцената на брега ще посрещне и Пени Метал. Мацката е сред пионерите в смесването на източноевропейска музика с електроника. От Мюнхен пристигат Илиана&Rosenquartzexpress, които ще свирят със Surbahar преди балканското си турне.

В събота феновете ще се зарадват на световната премиера на новото парче от Fokatelep , наследници на обичаната група Korai Оrom с участието на Емил Билярски и с впечатляващия глас на Анна-Мария Олах. Те ще експериментират, промотирайки парчето "REAL".

Истинска парти експлозия предстои след тях в лицето на берлинско-македонската формация Balkan Vision & Maschina, както и на ексцентричните белградчани от BICIKL. Сред изненадите са 200-те участника, водещи различни природни работилници. Въжена градина, кану каяк и планинско колоездене са само част от плануваните забавления.

И тази година цирк "Кумбо" ще донесе радост на малки и големи. Те ще изпълнят ново представление с въздушната акробатика на Бенита Примо.

Състезанието "по отприщеност" носи името "Луда пеперуда" и има мисията да научи участниците да изработват сами крилата, с които задвижват кану-каяците си. Най-новият гост на фестивала е Боклукозавъра.

Нестандартното същество, създадено от нерециклирани отпадъци, е по идея на екологично сдружение "За Земята" и ще преследва боклуците, изхвърлени сред природата.