Само след броени дни, от 25 до 26 август, на летище Лесново край гр. Елин Пелин ще се състои „Авио шоу 2012”.

Под патронажа на Министър-председателя на Република България Бойко Борисов, шоуто ще предложи многобройни атракции и демонстрации на своите посетители.

Историята на българската авиация е едно от нещата, с които ние като българи с основание можем да се  гордеем. Малцина, освен професионалистите и изкушените в авиационната тема знаят, че България е имала собствено самолетостроене и е изнасяла самолети за други страни. Българските летци са били пример на професионализъм и смелост. Техният опит и успехи и днес се изучават в цял свят.

По случай 100 годишнината от първия полет на български самолет в българското небе – 13 август (25 август нов стил) инициативен комитет, включващ „Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България” (АОПА), „Българската асоциация на леката авиация” (БАЛА), фондация „Български ВВС“ и „Експо Тим” ООД, планира организирането на въздушна обиколка на знаковите български летища на 24 - 26 август 2012.

Това ще бъде едно мащабно съвременно събитие, отбелязващо славното минало на родната авиация, провокиращо национално самочувствие и гордост и полагащо нови перспективи за развитие на модерна авиационна дейност.

Като продължение на „Въздушната обиколка на България”, на 25 и 26 август, на летище Лесново посетителите ще могат да наблюдават за първи път у нас международно състезание по аеробатика с пилоти от Великобритания, Словения, Сърбия, Хърватска и България.

Сред атракциите, подготвени от организаторите, са и парад на лека авиация, състезания с моторни парапланери и скокове с парашут.

Зрителите ще наблюдават и невероятната акробатична въздушна демонстрация на HAWKS OF ROMANIA.

Билети за авио шоуто могат да бъдат закупени от TicketPro.bg, или на касите на летище Лесново – в дните на събитието.