От малка Мира Добрева е научена на труд - налагало й се е да работи, когато връстниците й са играели.

В кухнята също я посветили отрано. Първата си манджа - пържени чушки с масло, сготвила едва във втори клас.

Добрева имала интерес към кулинарията и докато помагала вкъщи, се научила да прави много родопски специалитети, с които днес смайва гостите си.

Който е опитал нейния майсторски приготвен пататник, винаги е повтарял. Но дори и тя допуска грешки и по закона на Мърфи точно когато има публика.

Преди време Мира и съпругът й Георги Торнев поканили на гости Тончо и Ели Токмакчиеви, които отдавна се канели да дегустират специалитета. Мира била решила да ги гости с все родопски вкуснотии - козе сирене, козе мляко и, разбира се, пататник. Всичко вървяло по план, докато не дошъл моментът с обръщането на пататника, за да се запече и от другата страна. "А аз - уверена, обръщам ги от 20 г., дори си имам специален уред, останал от баба ми", смее се Добрева.

Двете с Ели отишли в кухнята, Мира се захванала с отговорната задача и без да иска, изсипала цялата вечеря в мивката. "И най-ценното беше, че Ели, която ми е много близка приятелка, веднага каза: Идеално, ето сега ще стане още по-вкусен. И си го събра от мивката целия, набута го обратно в тавата. Естествено, моята мивка е безупречно чиста. Пататникът не стана красив, но наистина много вкусен", смее се Мира пред в. "24 часа".

Освен родопските специалитети, които водещата от малка прави, дъщеря й Лори и синът й Георги често си поръчват мусака и мляко с ориз. "Иначе гледаме често да имаме на масата и по-лекички неща - салати, домати и сирене", обяснява водещата.

Единственият, който предпочита по-сухите храни, е съпругът й. Той не си пада по готвените ястия и залага на месото - пържоли, риба. "Ето сега на морето например сме си взели сушена риба чироз. Правя я с лимон, копър и чесън, става страхотно", разказва Добрева.

Тя готви не само вкъщи, но и докато е на почивка. Понякога на всички им омръзва храната по ресторантите и предпочитат нещо домашно. "Така че готвя много - дори когато невинаги искам. Ето и тук, в апартамента, уж си казвам, че няма, на почивка съм, но пак се налага", смее се Мира.

Дъщеря й Лори все още не проявява интерес към кулинарията, но винаги помага с каквото може, щом Мира я помоли.

Вкъщи не са маниаци на тема здравословно хранене. Ядат много неща, но, разбира се, с мярка. Мира не спазва диети, но полага грижи за формата си, като хапва плодовете на екзотично растение, което вирее в Югоизточна Европа и Азия. Накоро майка й го открила и се оказало, че 20-30 грама годжи бери (вълче грозде) се равняват на 1 кг портокали или лимони. То влияе добре на сърдечносъдовата и нервната система, а килограмът върви по 40 лв.

Добрева може и да няма време за активен спорт, но за сметка на това по цял ден е в движение и да иска, не може да качи килограми. "Ставам рано, до обяд съм в ефир, а после подготвяме предаването за другия ден. Това си е чиста тренировка", казва водещата.