Хилари Дъф наистина обича животните.

Не прави разлика дали са бездомни, породисти, глухи и дори слепи. Помияри и расови песове намират в дома й любов и грижи.

Когато Хилари Дъф била едва на 13 години, кинокомпанията „Дисни” я кани за главната роля в телевизионния сериал „Лизи Макгуайър”.

Тази роля прави  Хилари богата и знаменита. По време на снимките за младежкия сериал малката актриса пее два саундтрака, които веднага стават много популярни. Така започва кариерата й като певица.

Сега холивудската звезда освен с ролите си в киното е известна и като автор на собствена модна линия продава своя колекция парфюми и се изявява като лице на модна агенция и автор на книгата „Еликсир”.

Първото куче се появява в дома на Хилари през 1988 г. Литъл Дог е смесица между фокстериер и чихуахуа.

Странният мелез обикалял улиците гладен и тъжен. Хилари го прибрала и веднага разлепила из квартала обяви със снимката му с надежда да намери стопанина му. Никой обаче не го потърсил.

Така Литъл Дог става първият любимец на бъдещата кинозвезда. За него тя разказала:

„Моят живот става по-добър, когато знам, че имам куче, което ме обича, и което аз също обичам.” Той достига почтена възраст и живее охолно, спокойно и обграден с много внимание. И умира през 2003 г.

За да превъзмогне загубата, Хилари започва да помага на приюта за кучета Living Free, разположен в покрайнините на Сан Бернардино. Тя е убедена, че всички животни заслужават любов, че не бива да се убиват или нараняват и че те трябва да живеят като хората, пише "Монитор".

За да подкрепи това с дела, когато приютът закъсва финансово, тя използва своите връзки и организира събиране на средства.

Дава личен пример, като продава свои плакати с автограф, дрехи, украшения и играчки. Освен благотворителния аукцион организира и лотария. Така успява да подкрепи каузата на бездомните песове и отново да демонстрира своята любов и искрена загриженост за животните.

Явно тя е наследила доброто отношение от родителите си, които също поемат грижа за бездомни песове. Баща й по стечение на обстоятелствата приютява бездомен пес. Това е бордър колито Ремингтън.

Реми се „осиновила” сама като дни наред спял пред вратата на ранчото му. Успял да я отвори и да стане част от семейството. „Реми много обича да бяга, плува като делфин и си играе с топката. Той е най-добрият и аз наистина много тъгувам за него, когато сме разделени”, признава Хилари.

През 2003 г. в семейството на Хилари Дъф се появява нова звезда - златистият померански шпиц Бентли. И макар че по паспорт той принадлежи на сестра й Хейли, за него всички полагат грижи.

През същата година Хилари взема от приюта в Сан Бернардино черен померански шпиц -  Мейси, който е сляп и глух. Настаняват го при майката на Хилари, за да е обграден по цял ден с внимание и любов.

Две години по-късно Хилари Дъф взема три кучета от породата „Чихуахуа” - сестричките Кокоа и Лола, и малкия Батън.

Лола става нейната първа любимка. Тя много често се появява с нея по кориците на светските издания, а така също на различни тържествени мероприятия. На официалната страница на актрисата

Кученцето обича да спи в едно легло с Хилари и не я притеснява по време на сън. Често ревнува стопанката си от другите кучета и се разстройва, когато Хилари излиза от дома. След като се върне, Лола се старае да я игнорира, за да й покаже наранените си чувства. Не може обаче да издържи повече от 15 минути и след наказателния период се втурва с радостен лай в скута й.

Своенравната палавница харесва играчките, които издават звуци, особено мекото плюшено мече. Това, което не обича, са разходките, когато е вързана на повод.

Това дава повод на Хилари непрекъснато да обяснява, че нейните кучета имат много човешки черти. И се старае да ги развива. Дори научила Лола да стои изправена на задните си лапи. Кученцето често я придружава по време на гастроли, затова е свикнало с живота в автобус. Но пък изпитва ужас от самолети.

Проблемът не е страх от летене, а че на високо трудно диша и се задъхва.

През 2006 г. създателите на компютърната игра The Sims предлагат на Хилари Дъф да направят нея и кучето й Лола прототип на персонажите във втората част на The Sims 2 Pets.

Хилари с радост се съгласява, тъй като самата тя прекарвала много време, играейки първата част на този симулатор.

По това време за рождения си ден тя получава нов питомец. Приятелят й Джоел Мейдън й подарява кученце от породата „Йоркширски териер”, което тя нарекла Джек.

А най-последната придобивка на младата холивудска знаменитост е австралийска овчарка, чието име засега остава неизвестно за папараците.