Издателство „Сиела" публикува преди дни „Красотата е симетрия" на д-р Ангел Енчев.

Въпреки, че официалното представяне на изданието ще е през октомври, то вече може да се купи в книжарниците и онлайн.

Приходите от продажбата на книгата д-р Ангел Енчев ще дари на Асоциацията ,,Качество на живот", занимаваща се с решаване на проблемите на деца с детска церебрална парализа.

Името на книгата е девизът, който наложи в обществото пластичният гуру, един от малкото българи, завършили тази специалност в чужбина.

Не си мислите обаче, че „Красотата е симетрия" е възхвала на естетичната хирургия. Напротив, книгата е едно правдиво четиво, което посочва, както позитивите, така и негативите на този вид медицина.

На популярен и достъпен език един от най-търсените български пластични хирурзи разбива митове и разкрива азбучни истини за рисковете на дадена интервенция, как и за колко време се провежда конкретната операция, колко трае възстановителният период, какви белези остават.

Книгата е един полезен познавателен и образователен наръчник за всеки, който смята да промени външния си вид. В нея е описано и в кои случаи човек, преди да легне под скалпела, трябва да се консултира с ендокринолог, например, защото неговият проблем може да има просто решение - с медикаменти.

В „Красотата е симетрия" са посочени и съвременните нехирургични методи за извайване на тялото и лицето, с конкретните им предимства и недостатъци.

В книгата става ясно, че дефектът щръкнали уши е редно да се реши още в предучилищна възраст с кратка интервенция. А докато повечето жени си поставят силикон за увеличаване на бюста, то именно увеличената млечна жлеза е един от сериозните проблеми при мъжете - гинекомастията се среща при 40-60 процента от представителите на силния пол.

Премахването на този дефект заема второ място в класацията за най-честите хирургически корекции при мъжете. На първо място е липосукцията на талията, коремната област, раменете и гърба. Не си мислете, че суетата, желанието да си красив, „гони" само дамите, господата също са подвластни на „модната" пластична хирургия.