Българският театрален и филмов режисьор Явор Гърдев ще снима филма "Тезей" (Theseus) по мотиви на древногръцкия мит за едноименния герой и неговата победа над минотавъра, съобщи сайтът The Hollywood Reporter.

Филмът е високобюджетен и ще е със специални ефекти, като по тях ще работи Джоузеф Пийпи, който е част от екипа на "Аватар" на Джеймс Камерън и Кори Кучон. В момента се провежда кастинг и се уточняват последните подробности около заснемането на "Тезей”. 

Продукцията е на американската компания Kalioppe Films, която стои зад "Хензел и Гретел: Ловци на вещици", а мениджърът й Кира Мадало Сесей е автор на сценария за "Тезей".

Историята на древногръцкия герой ще бъде представена от няколко гледни точки. Създателите на филма ще заложат на герои и същества, които не са познати на широката публиката, съобщават от сайта на Kalioppe Films.

Дебютният (и засега едниствен) филм на Гърдев "Дзифт”(2008 г.) е носител на няколко награди, включително и приза за най-добър режисьор на Московския международен филмов фестивал.

Тази година българският режисьор се завръща в Москва, но този път като част от журито. Миналия месец той обра театралните награди "Аскеер" в София.