Оратница тръгват на първото си национално клубно турне, с което ще представят дебютния си албум.

Обиколката ще включва 7 български града и ще започне на 20 май от клуба, в който Оратница правят първия си концерт преди повече от 2 години – Twins, София.

Следващата дата от турнето е 22 май в Max Club в Русе, където групата ще свири за първи път пред феновете си, след участие на частно събитие в началото на миналата година. На 23 май Оратница са в стилния Vintage 33, Варна, а в Деня на славянската писменост и култура (24 май) българските ритми ще звучат в Bizzare Music Club в Бургас.

На 25 май прогнозата вещае внезапни кълбовидни български хорá на площада в град Казанлък на Празника на розата. Домакин на първия концерт на Оратница във Велико Търново логично е известният с качествената си програма Melon, където групата ще свири на 26 май.

Турнето ще завърши на 06 юни в Пловдив, където концертът ще открие летния сезон в най-популярния музикален клуб на открито в града – Конюшните на царя.

На турнето си Оратница ще представят парчетата от едноименния си студиен дебют - уникален прочит на българския фолклор. В музиката си групата интерпретира народната музика, смесвайки я с ритъма и вибрациите на електронни жанрове, като дъбстеп и дръм енд бейс. Добавката към традиционните вокали, кавал и тъпан пък са звуците на перуански кахон и най-древния инструмент в света – австралийско диджериду, които Оратница ползват. Резултатът е оригинална музика, която кара кръвта да кипи, душата да лети и краката да танцуват.

И не е чудно, че на всеки концерт на групата спонтанно се извива хоро, а на премиерата на албума им, посетена от над 300 човека (своеобразен рекорд за Студио 5), въпреки крайно ограниченото пространство, десетки фенове успяха да извият хоро и над 200 човека изпяха заедно „Хубава си моя горо”.

Студийният албум на Оратница се издава от българо-белгийският лейбъл Fusion Embassy и съдържа 12 песни и ремикс от един от най-перспективните български продуценти – Kottarashky.