Благой Иванов вече диша сам. Състоянието му се подобрява, затова лекарите в "Пирогов" са решили да намалят количеството от упойката, с която го приспиват, пише в. "България днес".

"Той никога не е бил в кома, тъй като няма черепно-мозъчна травма. Винаги е бил в съзнание, но се налагаше от време на време да бъде приспиван за кратко, за да се обдишва. На всички пациенти, които не могат да дишат сами, се прилага същата методика. Те се поставят временно в медикаментозна кома, за да се обдишват", обясняват лекуващите лекари от болницата, пише .

Сега Багата е в съзнание по-често, тъй като са му намалили количествата упойка, която му вливат. Това означава, че апаратите вече не заместват, а само подпомагат дишането на световния шампион по самбо и той може да диша и самостоятелно. Неговите родители и най-близките му приятели са неотлъчно до него. Те са прекарали великденските празници в болницата.

*Благой Иванов (Снимка: Bulphoto)

"Господ чу молитвите ми на Великден", били първите думи на майката на Багата веднага след като лекарите й съобщили добрата новина. Тя единствена може да влиза в реанимацията.

"В момента свижданията при Благой все още са забранени. Самата аз не искам да го виждам в това състояние. Той е отслабнал с повече от 20 кг и нямам сили да го гледам безпомощен. Дано се оправи бързо, за това се моля всеки ден", коментира пред "България днес" бившата приятелка на ММА боеца Златка Райкова.

*Златка Райкова

Треньорът на Благой Иванов Стоян Саладинов също го посещава всеки ден в "Пирогов". "В момента Благой има проблем с единия бъбрек. Налага се хемодиализа всеки ден", обяснява Саладинов.

Припомняме, че Благой Иванов беше намушкан с нож на 26-ти февруари. Инцидентът стана на улица "Граф Игнатиев" 12 в бар "Айс". За нападението над него е задържан 23-годишният Даниел Стефанов-Дъмпела.