Поп звездата Мадона ще се застъпи за правата на хомосексуалистите в Санкт Петербург по време на концерта си в родния град на бъдещия руски президент Владимир Путин в началото на август, съобщи агенция Блумбърг.

“Още щом стъпя в Санкт Петербург, ще говоря открито в подкрепа на общността на гейовете и лесбийките. Искам да дам сила и вдъхновение на всеки, който се чувства потиснат”, написа Кралицата на поп музиката в свой отворен имейл, пише trud.bg.

53-годишната певица на хита “Материално момиче” изтъкна, че смята себе си за борец за свобода.

Поводът Мадона да подеме кампания в защита на гейовете се оказа прокараният през февруари спорен закон на губернатора на града Георги Полтавченко - близък сътрудник на Путин и бивш офицер от КГБ, който забранява четенето, писането и говоренето за всичко, свързано с гейове, лесбийки, бисексуални хора и травестити.

Според губернатора това можело да даде на непълнолетните грешна представа, че “традиционните и нетрадиционните връзки са социално равнопоставени”. Всеки, който наруши забраната, рискува глоба от 5000 до 500 000 рубли или от 171 долара до 17 000 долара.

Мадона ще пее за трети път в Русия. Първият й концерт е в Москва на 7 август, а два дни по-късно в Санкт Петербург. Най-евтиният билет е 51 долара.