В кино „Одеон“ от 18,30 часа Каталин Митулеску, Ада Кндееску и Даниел Митулеску ще представят филма „Любовникът“. Чаровен и с невинна бебешка физиономия, Лука съблазнява млади жени, за да ги продаде след това за проститутки. Когато обаче се влюбва в провинциалистката Вели, нещата започват да се променят. Но скоро миналото и дълговете застигат Лука и като повтаря неговата мантра „Сексът няма значение”, Вели започва да продава тялото си на познатите му, за да помогне на Лука да изплува.

„Ако искам да свиря, аз свиря“ на Флорин Шербан е сред румънските заглавия в програмата на 16-ия СФФ. Историята - на Силвиу му остават 5 дни преди освобождаването от дома за малолетни престъпници. Но майка му се завръща след дълго отсъствие, за да отведе брат му със себе си. А Силвиу го е отгледал като свой син… Освен това младежът се влюбва в социална работничка. Той затваря очи – времето изтича през пръстите му, а емоциите го завладяват. Как – вижте във 20,45 часа. Преди това Тудор Джурджу ще представи късометражния си филм „Супермен, Спайдърмен или Батман“.

В Чешкия център от 19,00 часа ще имате възможност да се запознаете с проекта „Инстанбул експрес“ на „Nisi Masa”. Той обединява 45 млади кинематографисти, които само за месец обиколиха с влак 23 европейски града и заснеха 15 късометражни филма с финална гара Истанбул. В проекта участва българският режисьор Любомир Пешев, а сред „наставниците” е Андрей Паунов.

В 20,30 часа ще бъде показана селекция от най-добрите балкански късометражни филми.