Ако се замислите кои са най-популярните лица в света днес, със сигурност едно от тях ще е колумбийската певица Шакира.

Къдрокосата изпълнителка има фенове на всички континенти, а песните й се слушат от милиони. В добавка, в момента певицата е свързана и с най-популярната игра. Тя е половинка на защитника на Барселона и националния отбор на Испания Жерард Пике. Освен това Шакира изпя химна на световното първенство в ЮАР - "Waka, waka", пишат от sportal.bg

- Шакира, от кога датира интересът ти към футбола?

- През 2006 г. бях поканена да пея на световното първенство в Германия, а през 2010-а това се повтори. Това са едни от най-незабравимите моменти в живота ми. На световното в ЮАР всичко бе на много професионално ниво. Това бяха наистина първите моменти, в които разбрах, че тази игра е част от живота на милиарди хора по света. Това е мечта за почти всяко дете, което играе по няколко часа на ден тази игра.

- Кое имаше най-голямо въздействие върху теб в този период?

- На първо място нивото на културния обмен, който се получава на събития като световно първенство. Този социален ефект ме интересува много, а аз успях да се докосна до него чрез една кампания на ФИФА. Това ме обогати много, защото имахме възможност да помогнем в сферата на образованието, което е наистина важно. Сега, разбира се, футболът вече е централна тема в моя дом (смее се). Странно е, че тази игра ме следва през целия ми живот! Но аз оставам по-добра в това да радвам феновете с песни. Жерард се е опитвал да ми подава топката няколко пъти, но в никакъв случай не мога да кажа, че ми се отдава.

- Футболът е много популярен в Колумбия. Има ли фенове в твоето семейство?

- Братята ми гледат футбол, но баща ми не. Разбира се, сега, когато дъщеря му е свързана с играта, се интересува и вече знае правилото за засада. Той обича да чете и интересите му са свързани с по-интелектуални занимания.

- Коя е най-хубавата страна на футбола според теб?

- Когато започнеш да разбираш футбола, си даваш сметка, че това не е само физика и гонене на топката. Това е стратегически спорт, който изисква интелигентност.

- Готова ли си да изтърпиш цял мач?

- Да, разбира се!

- Дори когато Пике не играе?

- Хм (смее се)...да, да. Гледам и други мачове, за да науча повече за играта. Интересно ми е какво правят другите отбори, но гледам всеки мач на Жерард.

- Лесно ли е да си половинка на футболист с всички ангажименти на тази професия?

- Никак не е лесно (смее се). Аз обаче разбирам, че това е много сериозна професия, към която трябва да се отнасяш с необходимата отговорност, всеотдайност, дисциплина и работа в екип – нещо много различно от това, което правя аз. Футболистът е като войник и носи огромна отговорност. Затова винаги подкрепям Жерард, когато той има нужда от това.

- Вече беше на две световни първенства, а следващото е в Бразилия. Обмисляш ли възможността да присъстваш?

- Разбира се. Бразилия е страна, която чувствам много близка до себе си. В нея има велики артисти и големи личности като Пеле например. Не съм сигурна дали ще съм ангажирана със световното, но със сигурност ще бъда там. Никой не иска да пропуска такова събитие.